НОВИНИ

Бърз тест установява дали сме заразени с грип или бактерия

Увеличава се броят на пациентите с усложнения в следствие на прекаран грип през последните седмици, макар и епидемията да е отшумяла. Бърз тест, подобен на този за бременност, установява за няколко минути дали в организма ни се развиват бактерии. Общопрактикуващите лекари препоръчват метода като лесен и ефективен начин за поставяне на точна диагноза.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
08:56, 07.03.2018
7892
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Висока температура, болка в ставите и гърлото и течащ нос. Това са първите и най-разпознаваеми признаци на грипната инфекция. Когато обаче организмът ни е заразен с бактерия, която да причини усложнения, симптомите могат да бъдат същите. Тогава е необходим друг вид лечение.

д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар: Когато не сме сигурни дали това е респираторна инфекция, някакъв вирус или бактерия е добре да се прибегне до някои от бързите тестове, които вече има на пазара, които могат да определят дали това, което се развива в гърлото е бактерия или е респираторна инфекция, причинена от негрипен вирус.

Взимането на пробата отнема секунди, резултатът обаче помага на лекарите да назначат най-ефективното лечение и да установят дали се нуждаем от антибиотици.

д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар: Това е нещо, за което се говори дълго и отдавна, затова, че се създава една бактериална резистентност от честата и необоснована употреба на антибиотици.

Три минути по-късно резултатът е налице.

д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар: Имаме само една чертичка, което означава, че в момента нямате бактерия, която да се развъжда във вашето гърло.

Дори и да сме здравноосигурени обаче, тестовете не се поемат от Здравната каса. Цената, която пациентът трябва да заплати е между 15 и 20 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колумбийските власти заловиха над 5 тона кокаин
Колумбийските власти заловиха над 5 тона кокаин
Симеонов: Държавата не трябва да участва в управлението, а в контрола на ЧЕЗ
Симеонов: Държавата не трябва да участва в управлението, а в контрола на ЧЕЗ