НОВИНИ

БСК призова да бъдат оповестени причините за срива на Търговския регистър

Ръководството на Българската стопанска камара (БСК) призова в писмо до правосъдния министър и до ръководителя на Агенцията по вписвания да бъдат оповестени всички причини, довели до срива на Търговския регистър, съобщиха официално от Камарата. Работодателската организация настоява и да бъдат оповестени мерките за обезпечаване на функционирането на Търговския регистър.

бск призова бъдат оповестени причините срива търговския регистър
bnt avatar logo
от БНТ
15:55, 16.10.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

"В продължение на 19 дни, в периода 9-27 август 2018 г., станахме свидетели на безпрецедентен срив в работата на Търговския регистър, който на практика доведе до преустановяване на услугите, предоставяни на потребителите на регистъра, и затрудни изключително много оперативната им дейност. Този срив беше предшестван от редица проблеми във функционирането на регистъра, в т.ч. и в резултат на редица законодателни изменения, довели до разширяване на кръга от документи, които следва да бъдат обработвани и оповестявани в Търговския регистър. В продължение на няколко поредни години се наблюдава и забавяне от над една година при обработката на заявления за обявяване на годишни финансови отчети", се казва в обръщението към правосъдния министър Цецка Цачева.

"Неприемлива и опасна е тезата, че Агенция по вписванията не знае какво е техническото състояние на дисковите масиви, на които съхранява данните от поверените ѝ за администриране регистри, още по-малко, че не е била длъжна да предвиди и управлява риска от настъпване на технически дефект. Оставяме без коментар, че за обосноваване на мотивите за избор на вида на процедурата, на първо място са посочени "публикации в медиите", пишат от БСК в позицията си.

;

"Силно притеснително е и посоченото в Решението изявление, че в рамките на около 20 календарни дни дисковото пространство в Информационен център ще свърши, а в Резервен информационен център това ще се случи в рамките на около 14 календарни дни, което ще доведе до спиране на базите данни на регистрите и спирането на функционалностите предоставяни от регистрите, както и спиране на работа на цялата ИТ инфраструктура на Агенцията. Подобна информация по никакъв начин не е публично комуникирана и създава подозрения, че управлението на процесите в АВ е крайно хаотично и непрозрачно и, в крайна сметка - генерира несигурност и непредвидимост за бизнеса. Опасяваме се, че в посочените кратки срокове, дори и при успешно проведена процедура за избор на изпълнител, функционирането на информационните регистри ще е изложено на голям риск", допълва още председателят на БСК Радосвет Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР бави възнаграждения на съдебните лекари в страната
МВР бави възнаграждения на съдебните лекари в страната
Работодателите не подкрепиха проектозакона за хората с увреждания
Работодателите не подкрепиха проектозакона за хората с увреждания