НОВИНИ

БСП е сезирала прокуратурата за корупционна схема във външното министерство

От БСП обвиниха ръководството на Външно министерство в корупционна схема за 500 000 лева при закупуването на нова телефонна система за посолства и сървъри за работата ѝ. За случая те са внесли сигнал до главния прокурор в края на ноември. В съобщение на Софийската градска прокуратура се потвърждава това и се казва, че днес е образувано досъдебното производство. От Външно министерство отвърнаха, че това е поредната атака на БСП срещу тях и нямало злоупотреба.

bnt avatar logo
от БНТ
16:30, 16.12.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

От БСП сигнализирали прокуратурата за това, че българските посолства са получили индивидуални инструкции, придружени с фактури от конкретна фирма доставчик, в която е описано оборудването и стойността на труда по инсталирането на нови телефонни централи. От БСП смятат, че разходите са в пъти завишени и не разбират защо варира цената на сървъра.

Кристиан Вигенин - депутат от ПГ на БСП: "Ето така изглежда този сървър. Цената, която са получили като указание съответните посланици, варира за един и същ модел сървър между 15 и 25 000 евро. Справка в интернет показва, че тази централа в един най-обикновен онлайн магазин, този е германски, струва не 15 или 25 000 евро , а под 1000 евро".
Христо Ангеличин - заместник-министър на външните работи: "Значи тук не можем да си вземем някой от битака или някой от Амазон. Говоря ви за места, където според българските инструкции, според българските закони там се работи с квалифицирана информация. Гледали сме цена, гледали сме качество, гледали сме възможност за доставка, гледали сме възможност за монтиране".

Заместник-министърът твърди още, че са разгледали три оферти и били избрали точно тази, но отказа да каже дали е била с най-висока цена. Призна, че ДАНС и ГДБОП вече правят проверки в министерството. От държавното обвинение потвърдиха това и посочиха, че досъдебното производство е за престъпление по служба, от което са могли да настъпят немаловажни вредни последици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подписаха за 10% увеличение на стартовите заплати на учителите
Подписаха за 10% увеличение на стартовите заплати на учителите
БСП: Българският народ отново ще бъде излъган
БСП: Българският народ отново ще бъде излъган