Ръководството на ПГ на ГЕРБ да поеме политическа отговорност, а Делян Добрев и морална като подаде оставка, поискаха от БСП.
Поводът е решението на Конституционния съд по казуса с подадената, но неприета от мнозинството в парламента оставка на депутата, заради което левицата се обърна към Конституционния съд.

Решението на ПГ на ГЕРБ да не подкрепи оставката е същинското нарушение на основния закон на държавата, огласи пред медиите позицията на левицата Валери Жаблянов. По думите му, управляващите са нарушили принципа на свободния мандат, гарантиран от Конституцията и затова изходът от тази ситуация е един - поемане на политическа отговорност от ръководството на ПГ и на морална от Добрев чрез подаване на оставка като народен представител.

Нарушаването на конституцията от ПГ на ГЕРБ е умишлено, груба провокация срещу конституционния ред , плод на цялостната линия да не се съобразяват със законовите и подзаконовите нормативни актове, това е последователно поведение, заявиха от БСП.

Пример е за неразбиране на принципите, върху които се изгражда правовата държава, заключи Валери Жаблянов.

КС: Отказът на НС да приеме оставката на Делян Добрев е противоконституционен

КС: Отказът на НС да приеме оставката на Делян Добрев е противоконституционен

Конституционният съд обяви за противоконституционен отказа на Народното събрание от 4 октомври 2017 г. да прекрати предсрочно пълномощията на народния...