НОВИНИ

БСП и ДПС настояват за оставката на Валери Симеонов

БСП и ДПС настояват за оставката на Валери Симеонов. От Воля смятат, че вицепремиерът сам трябва да се оттегли от управлението. Патриотите застанаха зад съпартиеца си. Цветан Цветанов се извини за ситуацията и заяви принципната позиция на ГЕРБ, че няма да търпят подобни прояви. Все пак той защити Валери Сименов, като се позова на думите му, че не е правил подобни изявления за Бухенвалд.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:06, 18.05.2017
Чете се за: 02:04 мин.
У нас

На специален брифинг вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че ще съди вестник "Сега", защото думите му за "майтапчийски снимки" от "Бухенвалд" били изопачени. От вестника заявиха, че публикуваната информация е точна.

Вицепремиерът Валери Симеонов видя в нападките срещу него опити да се атакува правителството. Заяви, че няма да подава оставка под такъв натиск. Категоричен е, че би напуснал изпълнителната власт само ако това поискат Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров.

Валери Симеонов - вицепремиер: Никога по никакъв начин не съм произнасял думите, които са изнесени в това издание, в заглавие, че съм правил майтапчийски снимки в "Бухенвалд". Бил съм в "Бухенвалд", не мисля че може да има човек, който да е бил там и да прави каквито и да било форми на шега или подигравка. Всичко това е изопачено и искам да го заявя на всички вас, че всъщност става дума за една атака срещу правителството и нищо повече.

Вестник "Сега" отхвърля твърденията, че публикуваната информация е невярна. В писмена позиция обясняват, че на 16 май техен репортер е провел два разговора - в първия Валери Симеонов защитил уволнения зам.-министър Павел Тенев и неговата снимка с нацистки поздрав. Във втория, проведен по инициатива на вицепремиера, Симеонов разказал историята от студентското си пътуване до "Бухенвалд".

В същото време в Народното събрание Александър Симов от БСП обяви, че Валери Симеонов трябва да понесе отговорност за думите си и да напусне правитеството. ДПС отидоха и по-далеч - настояват всички патриоти да напуснат властта. С такива теми не трябва да се правят шеги, защото може да предизвикат международен скандал, възмущават се от движението.

Александър Симов - ПГ на "БСП за България": Продължавам да смятам, че това е жизнена необходимост, за да спасим нормалния политически живот в България. Валери Симеонов трябва да бъде отстранен от кабинета, както всеки човек, който си позволи да си направи шега с жертвите на нацизма.
Хамид Хамид - ПГ на ДПС: Отстраняването на един зам.-министър не може да замаже скандала. Настояваме за незабавно отстраняване на крайните националисти въобще от властта и от тази коалиция, която изкарва България от Европа буквално. Всички трябва да си подадат оставка, не само Валери Симеонов.

Според Веселин Марешки при създалата се ситуация моралът изисква Симеонов сам да подаде оставка.

Веселин Марешки - председател на ПГ на Воля: Оставката на Симеонов трябва да я поиска този, който го е назначил. Още при сформирането на правителството предупредихме, че ще е трудно и аз гласувах против състава. Това е много тежък компромис с имената и се вижда, че още втората седмица създава големи проблеми и на правителството, и на държавата.

Патриотите защитиха своя представител в правителството. Единодушни са, че темата умишлено се преекспонира, за да се дестабилизира управлението.

Искрен Веселинов - ПГ на Обединени патриоти: Не виждам защо е това фокусиране, ако не е организирано - върху думи, които може да не са добър тон, но не са защита на фашизма или нещо подобно. Г-н Симеонов е известен с по-особеното си чувства за хумор. Може би трябва да се съобразява с новата позиция, при която нещата се гледат доста по-критично, когато са казани от вицепремиер.

Цветан Цветанов се извини за създалата се ситуация. Изрази съжаление, че общественото внимание сега е насочено към този скандал, вместо към взетите решения от правителството, с които ГЕРБ изпълнява предизборни обещания.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Знаете, че правителството трябва да бъде стабилно и премиерът Борисов няма да търпи подобни случаи или подобни хора да бъдат част от екипа на сегашното управление. Искам просто да се извиня на всички за това неудобство, в което в момента изпадаме, защото правителството прави много по-добри неща, а ние трябва да коментираме подобни скандали.

Цветанов е убеден, че от ЕНП са наясно, че ГЕРБ няма да направи компромис с европейските ценности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хари Потър начело в топ 18 на 18-годишните
"Хари Потър" начело в топ 18 на 18-годишните
 Депутати подеха инициатива да се пише на кирилица
Депутати подеха инициатива да се пише на кирилица