НОВИНИ

Внесен е първият вот на недоверие към кабинета "Борисов" 2

БСП и ДПС внесоха днес в парламента първия вот на недоверие към кабинета "Борисов" 2. Той е за провал на политиката в сферата на здравеопазването. За внасянето на вота са се подписали общо 69 народни представители - депутати от "БСП лява България" и ДПС и двама независими - Велизар Енчев и Георги Кадиев.

bnt avatar logo
от БНТ
14:20, 11.02.2016
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Хасан Адемов /ДПС/ каза пред журналисти, че внасят вота с надеждата да бъде подкрепен, но при всички положения искат корекция във водената политика, защото тя е вредна за българските граждани. Той посочи, че 69 са внесените подписи, като има индикации, че и други парламентарни групи, като "Български демократичен център", ще подкрепят вота, след като обсъдят мотивите.

"Атака" са информирани, че ще има вот, оттук нататък изборът е изцяло техен, добави Емил Райнов /"БСП лява България"/.

На въпрос дали с вота опозицията няма всъщност да сплоти мнозинството, Райнов коментира: "Напротив, може би ще изясним къде е разделителната линия и за тези, които хем са във властта, хем се титулуват като опозиция". Попитан дали корекцията на политиката в здравеопазването минава през оставка на ресорния министър, той посочи, че вотът е срещу политиката на правителството, защото министърът предлага, но Министерският съвет гласува. Вотът е срещу това управление, което трябва да си ходи, добави Райнов.

На въпрос дали е вярно, че от ДПС искали разрешение от ГЕРБ за участие във вота, Хасан Адемов каза, че не иска да коментира такъв тип манипулации, защото и ДПС, и "БСП лява България" са автономни политически формации, които могат да взимат самостоятелни решения. Някой да се прави на интересен на гърба на ДПС е несериозно, посочи той.

Адемов определи политиката в здравеопазването като изключително неправилна и несистематизирана. Командно-административният подход, който се налага в този сектор в продължение на година и няколко месеца, е вреден за българските граждани от гледна точка на лишаване на голяма част от тях от достъп до здравеопазване, коментира той. Адемов отбеляза, че има две бариери - т. нар. Национална здравна карта и Постановление 57 на Министерския съвет, което ограничава финансирането на лечебните заведения.

По думите му българските лекари и специалисти по здравни грижи не могат да работят спокойно и българските пациенти също са притеснени. Адемов отбеляза и проблемите с лекарствената политика.

;
Емил Райнов - "БСП лява България"
"Вотът е срещу цялото правителство, все пак министърът предлага, Министерският съвет гласува цялостната политика, така че вотът е срещу цялостната политика, срещу това управление, което трябва да си ходи".
Хасан Адемов - ДПС
"Командно-административния подход, който се налага в този сектор в продължение на година и няколко месеца е вреден за българските граждани от гледна точка на лишаване на една голяма част от българските граждани, на осигурените лица от достъп до здравеопазване".
Петър Москов, министър на здравеопазването
"С цялото ми уважение към народните представители, които са го внесли, ще прочета мотивите и ще кажа аргументите на министерството и на правителството срещу тях. Въпрос: -Очаквате ли сериозни аргументи да чуете в залата? Отговор: Ами като чувам досегашните аргументи - не".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВСС ще проверява магистратите с влогове в КТБ
ВСС ще проверява магистратите с влогове в КТБ
​Президентът Плевнелиев ще участва в 52-та конференция за сигурността в Мюнхен
​Президентът Плевнелиев ще участва в 52-та конференция за сигурността в Мюнхен