НОВИНИ

БСП и ГЕРБ се скараха за цената на тока

От "Позитано" 20 обвиниха правителството, че заради некомпетентно управление на енергетиката, НЕК и ЕРП-тата са поискали драстично увеличение на тока от 1 юли. Управляващите отговориха, че тези твърдения са предизборни манипулации, защото цените на електроенергията не се определят от кабинета, а от независимата Комисия по енергийно и водно регулиране.

Николай Минков
от Николай Минков
19:50, 19.04.2019
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

От БСП твърдят, че заради лошо управление НЕК е загубила над 230 млн. лв. от продажбата на ток, които сега искала да компенсира с по-високи цени.

Таско Ерменков, БСП: За първи път, може би от доста време, имаме едно искане от НЕК с повишаване на цената с над 50%. Исканията на ЕРП-тата за повишаване на цената и това пак е в резултат на политиката, която защитава единствено интересите на богатите, за сметка на бедните, да прехвърля отговорностите и грешките, които има в управлението на системата върху тези, които плащат, а това са бедните хора.

Кандидатът за евродепутат от БСП Велизар Енчев обяви, че граждански организации излизат на протест пред КЕВР идния вторник.

Реакцията на управляващите не закъсня. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обвини левицата в манипулации.Тя припомни на БСП, че цените на тока не се определят от правителството, а от КЕВР.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Регулаторът е този, който може да се произнася и да определя цената за битовите потребители и съответно цените на мрежовите услуги. В свое изявление председателят на регулатора, в рамките на вчерашния ден, даде да се разбере, че очакваното увеличение на цената на електрическата енергията е в рамките на годишната инфлация. Така че всякакви инсинуации и твърдения за нещо различно, е просто груба манипулация.

Левицата се усъмни и в прозрачността на подновената преди дни продажба на ЧЕЗ.

Таско Ерменков - БСП: ЧЕЗ за пореден път прави опит да продаде своите активи в България. Този път на инвеститор, който е може би по-лош от Инерком.

Министърът на енергетиката обясни, че сделката се извършва от чешката държава по чешкото законодателство.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Това е сделка, която се реализира извън компетентностите и правомощията на българската държава.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов заяви, че е поискал от службите да проверят произхода на капиталите, с които Еврохолд иска да купи ЧЕЗ.

Валентин Николов, председател на парламентарната комисия по енергетика: Призовавам нашето разузнаване пък и ДАНС съответно да се опитат отсега да установят капиталите на Еврохолд и да проследят евентуални, не дай си боже, офшорни компании да присъстват в закупуването на ЧЕЗ-България.

Валентин Николов припомни, че за законността на сделката следят още съда, Комисията за защита на конкуренцията и КЕВР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР се отчете за акцията срещу телефонните измамници
МВР се отчете за акцията срещу телефонните измамници
Хиляди привърженици на Александър Вучич се събират в Белград
Хиляди привърженици на Александър Вучич се събират в Белград