НОВИНИ

БСП иска да свика парламента за отмяна на мораториума за АЕЦ "Белене"

От БСП поискаха председателят на парламента да свика извънредно заседание на Народното събрание, на което да се разгледа отмяна на решението за спиране на проекта, взето през март 2012 г. Аргументите на БСП да искат преразглеждане на решението за налагане на мораториума за строежа на Белене е, че не могат да се водят преговори за рестарт на проекта, ако този мораториум е в сила.

Николай Минков
от Николай Минков
17:00, 09.08.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Депутатът Жельо Бойчев заяви, че БСП приветства поредната промяна в позицията за проекта АЕЦ "Белене" на премиера Борисов.

От БСП визират телефонния разговор между Борисов и Владимир Путин в петък, в който бяха обсъдени взаимноизгодните двустранно енергийни проекти, в центъра на които беше АЕЦ "Белене". От левицата казаха, че е несериозно да се водят каквито и да е преговори с потенциални инвеститори за реализацията на проекта "Белене" или с други държави във връзка с втората ни ядрена централа, докато над нея тегне мораториум, който бе въведен от предишното правителство на Бойко Борисов през март 2012

Желю Бойчев, говорител на ПГ на "БСП-Лява България": Днес сме отправили искане към председателя на Народното събрание Цецка Цачева да употреби възможността, която й дава правилника на НС и конституцията на страната, да извика извънредно заседание на НС с дневен ред именно проекта за решение, внесен от групата на БСП, а именно отмяна на решението, т.е. първа точка от дневния ред - отмяна на решението НС от 29.03 .2012-та година за прекратяване на изграждането на ядрена централа на площадката "Белене". Втора точка възлага на МС да осигури реализация на проекта за изграждане на атомна електроцентрала.

Заместник-председателят на НС Димитър Главчев заяви, че до момента в деловодството на парламента не е постъпило каквото и да е искане за извънредно заседание на НС по темата "Белене". Той припомни, че за целта са нужни 48 подписа на народни представители.

В качеството си на представител на ГЕРБ той каза, че темата "Белене" е в полето на експертите и призова БСП да не спекулира политически с проекта за втора ядрена централа.

Димитър Главчев, зам.-председател на НС: Сега идвам от парламента, тъй като замествам председателя Цачева. Няма постъпило искане от БСП за свикване на извънредно заседание и малко ми е неудобно, че трябва на парламентаристи с доста сериозен опит, особено някои от тях, да разясняваме каква е процедурата. В член 78 от Конституцията е записано, че хипотезата по искане е на 48 представители и така се иска извънредно свикване на НС1 което председателят е длъжен да направи в седемдневен срок от постъпване на искането.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Децата бежанци са жертва на трафик
Децата бежанци са жертва на трафик
Провал на преговорите между БСП и Движение 21
Провал на преговорите между БСП и "Движение 21"