НОВИНИ

БСП иска отмяна на новата програма по история за 10-и клас

Да бъдат отменени учебните програми по история за 10-ти клас, за това настояха днес от „БСП за България“. Доводите са, че има идеологически подход при представянето на събитията и материалът по история е силно компресиран, въпреки уверенията, че в новия закон учебното съдържание ще бъде олекотено. Просветният министър Красимир Вълчев отговори, че учебната програма няма да бъде отменена и че тя съдържа факти, а не оценки.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:28, 19.01.2018
Чете се за: 00:59 мин.
Още

Според депутата от „БСП за България“ Ирена Анастасова, която прочете декларация в Парламента, в програмата по история за 10-ти клас се набива на очи идеологическия подход при представянето на фактите от Освобождението на България до Втората световна война, съпоставени с периода от края на войната до 1989 година, наречен комунистически режим.

Ирена Анастасова, депутат от „БСП за България“: Кои са тези корифеи на историческата мисъл, кои са тези безспорни авторитети в областта на историята, които представят социалистическия период в развитието на страната ни като по-ужасен едва ли не и от Османското владичество.
;

Анастасова каза още, че в програмата липсват редица понятия като фашизъм, антиеврейско законодателство и че няма друга държава, която да е стигнала дотам да се срамува от съпротивата срещу Хитлер. Тя цитира и мненията на учители, според които в Историята за 10 клас е събран огромен по обем учебен материал, с много фактология и понятия. Заради всичко това от БСП настояват програмите да бъдат отменени.

Ирена Анастасова, депутат от „БСП за България“: Да се създаде комисия от безспорно признати авторитети в историческата наука, доказали своята безпристрастност, която да преразгледа учебната програма и предложи нов вариант.
Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Няма да отменяме учебната програма, няма да рискуваме от началото на учебната 2019-2020 да нямаме учебници. Програмата е балансирана, това не е само мое твърдение, а на авторитенти представители на научната общност, което беше изразено през седмицата.

Програмата съдържа факти, а не оценки, каза още министър Вълчев. Според него не може „в една програма да се включи всичко“, а понятията „фашизъм“, „болшевизъм“ и „национал-социализъм“ били включени в учебниците за 9 клас. Каза, че споделя опасенията, че има твърде много заложени знания, но вярва, че учителите ще намерят правилния начин за представяне на учебната програма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов за Истанбулската конвенция
Каракачанов за Истанбулската конвенция
Серия от палежи на контейнери в Русе
Серия от палежи на контейнери в Русе