НОВИНИ

​БСП иска прекратяване на 20-годишната концесия на три плажа

От парламентарната група на "БСП лява България" настояват процедурата по отдаване на 20-годишна концесия на три плажа, която тече в момента, да бъде спряна, правителството в оставка да даде гаранция за нейната прозрачност или следващият министър на туризма да я преразгледа изцяло. Това обясни Атанас Зафиров пред журналисти в парламента.

bnt avatar logo
от БТА
12:49, 21.12.2016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас
​бсп иска прекратяване годишната концесия три плажа

Той посочи, че днес ще се отворят офертите за плажовете "Бургас-север", къмпинг "Нестинарка" и плаж "Обзор-юг", а до края на седмица щели да минат процедури за още пет плажа. Зафиров посочи, че в парламентарната комисията за борба с корупцията са постъпили два сигнала.

Първият е на 2 декември от хора, които твърдят, че върху тях е оказан натиск от група мъже - представителите на новия концесионер, който вече бил ясен и щял бъде формално избран през януари, и искали пари от хората, които в момента са наематели на обекти на плаж "Бургас-север", обясни той. По думите му този сигнал вече е заведен в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Вторият сигнал бил входиран днес. В него доста по-аргументирано се обяснява защо тази процедура е непрозрачна, трябва да бъде спряна или най-малкото - трябва правителството да даде ясни гаранции, че се провежда при прозрачни правила, каза Зафиров.

По думите му е изключително смущаващо, че решенията за започване на тези процедури са взети на 10 ноември, непосредствено преди подаването на оставка на правителството и след първия тур на президентските избори. "Морално ли е, справедливо ли е правителство в оставка да организира процедури по толкова важни концесии?", попита Зафиров.

Според него друг смущаващ факт е, че определеният срок за попълване на документи за подаване на заявление обикновено е 30 дни, а за тази процедура е 14 дни. Това е много малък срок и е много трудно в тези 14 дни всички желаещи да участват в процедурата да попълнят коректно своите документи, посочи Зафиров. Всичко това дава основание на вносителите на сигнала, а и на нас да смятаме, че тази процедура е организирана, за да обслужи определени икономически интереси, коментира той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте ​филма Вълшебен ден: Малките репортери при Дядо Коледа в Лапландия
Гледайте ​филма "Вълшебен ден: Малките репортери при Дядо Коледа в Лапландия"
НКЖИ: Първи коловоз на гарата в Хитрино тази вечер ще бъде пуснат за движение
НКЖИ: Първи коловоз на гарата в Хитрино тази вечер ще бъде пуснат за движение