НОВИНИ

​БСП искат изслушване на премиера Борисов за споразумението между ЕС и Турция

От БСП искат изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента и свикване на Консултативния съвет по национална сигурност при президента за споразумението между Турция и Европейския съюз, както и за ролята на България в този процес. На брифинг на "Позитано" 20 председателят на социалистическата партия Корнелия Нинова заяви, че българският премиер се явявал куриер на турския президент.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
19:17, 29.08.2016
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Председателят на БСП Корнелия Нинова изброи въпросите на социалистите към премиера Бойко Борисов - кое е наложило така рязко, без мандат от парламента да смени позицията на България, която през март била: визите за турски граждани да отпаднат, когато се види, че Турция изпълнява ангажимента за реадмисия, както и че Турция следва да изпълни показателите от пътната карта за визова либерализация с Евросъюза.

Корнелия Нинова - председател на БСП: "Турция не изпълнява тези условия и въпреки това от името на България министър-председателят еднолично променя позицията и се явява куриер и говорител на Ердоган. С чий мандат той пое тази роля? За нас е очевидно, че Турция рекетира в момента Европейския съюз и нашият министър-председател е говорител на този рекет".

Затова от БСП искат аргументите на премиера да се чуят в парламента, както и Консултативният съвет да изгради отговорна национална позиция. Евродепутатът Илияна Йотова допълни думите на Нинова, че очаквала много повече от посещенията на премиера в Истанбул и Берлин, защото само след месец и половина България трябва да каже в Европейския съвет подкрепя ли отпадането на визите за турски граждани.

Илияна Йотова - евродепутат, член на изпълнителното бюро на БСП: "На следващо място, само след месец и половина България също трябва да каже дали Турция е сигурна държава. В момента този текст е гласуван от Европейския парламент, но среща много сериозна съпротива в Европейския съвет, където са министър-председателите и ръководствата на държавите членки".
;

Вътрешният министър Румяна Бъчварова обясни, че изразената в Берлин позиция е в приоритета на правителството и не е необходимо съгласуване с други институции.

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи: "Нямам никакви притеснения. Нито аз, нито Борисов да представяме позицията. Нашата инициатива и исканията, които бяха представени са в рамките на правомощията на правителството. Няма притеснение по нито една от тези теми".

От БСП предлагат граничните страни на Евросъюза да не участват в общото квотно разпределение на мигранти, тъй като така или иначе понасят тежестта на миграцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вашингтон: Турската офанзива в Сирия не е срещу Ислямска държава
Вашингтон: Турската офанзива в Сирия не е срещу "Ислямска държава"
Деца се учат на традиции в село Смилец
Деца се учат на традиции в село Смилец