Националният съвет на БСП единодушно одобри решението на столичната организация да бъде подкрепена кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София. Напрежение на днешния пленум обаче предизвика избора на кандидати за местната власт във Варна.

Кандидат на БСП за кмет на Варна ще е депутатът и бивш министър на образованието проф. Анелия Клисарова. Тя ще е и водач на листата за общински съветници. До това решение се стигна, след като беше отхвърлено предложението на БСП - Варна да се подкрепи кандидатурата на Костадин Костадинов - председател на партия "Възраждане".

Напрежение между ръководство и председателя на варненската организация Борислав Гуцанов тлее от юли, когато беше свалено политическото доверието от него, но в началото на седмицата варненската организация отказа да гласува оставката му. Мнозинството в Националния съвет пък отхвърли предложенията на варненските социалисти.

Борислав Гуцанов - член на НС на БСП: Листата на практика се пренарежда изцяло от НС по предложение на ръководството, на Кирил Добрев. Няма такива правила и аз обмислям жалене в съда на това решение, тъй като трябва да бъде защитено достойнството на варненската конференция.

Според Кирил Добрев кандидатурата на Костадин Костадинов е била напълно неприемлива за БСП, заради сериозни ценностни разминавания. Смята, че е неуместно и предложението Борислав Гуцанов да води листата на БСП, заради сваленото политическо доверие от него.

Кирил Добрев - зам.-председател на НС на БСП: Гуцанов е явление в БСП, което това ръководство се опитва да прекрати. Това явление е много сериозно влязло, то е като тумор в БСП.

Добрев е убеден, че с нова листа БСП ще има по-добри резултати в сравнение с предишния местен вот. На днешния пленум бяха утвърдени имената на 120 кандидати за местната власт. Общо е мнението, че подкрепата за независимата кандидатура на Мая Манолова ще бъде успешен модел за София.

БСП утвърди 120 кандидати за кметове за изборите през октомври

БСП утвърди 120 кандидати за кметове за изборите през октомври

Националният съвет на БСП утвърди днес 120 свои кандидати за кметове, включително на 13 областни центрове. По-рано социалистите решиха единодушно да п...