Новият парламентарен сезон започва с министерска оставка, министър в ареста, избор на нов екоминистър, а също и с подготовка от страна на опозицията на вот на недоверие, в областта на околната среда и водите.

Депутати от ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти и "Воля" коментираха тази сутрин пред репортера ни Надежда Василиева актуалните теми.

Младен Шишков, ГЕРБ: Надяваме се всички, че новият екоминистър, който очакваме днес да бъде избран, ще откликне на всички проблеми, които са натрупани през годините, ще съумее да събере правилния екип, който да направи необходимия контрол, през последните години думата контрол най-силно се насажда, специално в областта на екологията.

Милен Михов от Обединените патриоти се аргументира защо са предложили Емил Димитров за поста министър на екологията:

Милен Михов, Обединени патриоти: Преди всичко - неговият опит в изпълнителната власт и законодателната. Това показва, че той може да се справя в тежки ситуации с трудни проблеми. По-възрастните може би си спомнят добре времето, когато той зае поста шеф на митниците, каква висока степен на контрабанда беше преди това. Много важна е политическата подкрепа на мнозинството, аз се надявам, че така както Обединени патриоти, и ГЕРБ ще застанат зад неговата активна дейност, която ще реализира. Необходима е една ревизия върху всички сектори в екологията.
Иван Иванов, БСП: Притеснява ме изявлението на г-н Димитров, че той става министър, само за да може да оцелее това правителство до края на своя мандат. Ако това е цената за оцеляване - по-добре още днес да приключат нещата и да свършва тази трагедия. Всичко това се случва на гърба на 500 000 български граждани, които са в изключително тежка криза, която касае достъпа до вода, въздух и обкръжаващата ги среда. Екологичното министерство е най-голямата бомба, която цъка.
Кой е Емил Димитров - предложен за следващ министър на екологията

Кой е Емил Димитров - предложен за следващ министър на екологията

Кой е Емил Димитров? Димитров започва да работи като ревизор в Министерство на финансите през 1992 год., а през 1997-а е избран за Ревизор на годината...

От БСП няма да подкрепят Емил Димитров за поста, от "Воля" пък заявиха, че ще напуснат пленарната зала при гласуването на кандидатурата.

Пламен Христов, "Воля": Поведението на управляващата коалиция е цинично. Считаме, че НС трябва да се обедини около една истински експертна кандидатура за министър на това министерство, който да е доказал експертизата си във времето. Вместо това единственият критерий, по който ще го избираме, е дали той е от ВМРО или не. По този начин ни се предлага едно управление на квотен принцип, което е цинично. Воля ще напусне залата в знак на протест и няма да подкрепим едно такова значение. Г-н Димитров има качества в друга сфера.