На "Позитано" 20 днес заседава ИБ на БСП. Генерал Радев не беше поканен и не присъства на заседанието. Тясното ръководство на партията обсъди стратегията на партията в оставащата една седмица преди втория тур на президентските избори и до голяма степен потвърди позициите, които бяха обявени снощи от лидера на партията Корнелия Нинова. На балотажа кандидатпрезидентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова ще разчита на подкрепата на всички избиратели, които искат промяна, без значение от политическите им пристрастия.

На втория тур Румен Раден ще разчита на хората, който искат промяна. БСП не са водили и няма да водят разговори с ръководствата на други политически сили за подкрепа на балотажа. Тази позиция беше потвърдена и от Изпълнителното бюро на БСП, което днес се събра на "Позитано"20.

Българите са казали "не" на апатията и са показали, че искат промяна. Така Румен Раден разчита резултатите от гласуването в неделя. На втория тур кандидатпрезидентската двойка, подкрепена от БСП, ще разчита на гласовете на хората от целия политически спектър, които искат промяна.

Румен Радев - кандидат за президент, издигнат от Инициативен комитет: Ще разчитаме на подкрепата и на симпатизантите и членовете и на ГЕРБ, както вече това е факт от данните от днес, и на реформаторите, и на патриотите, и на ДПС, и на АБВ, и на всички други партии.
Корнелия Нинова - председател на БСП: До днес не сме водили преговори и разговори с политически лидери и ръководства на други политически партии за подкрепа. Оставаме на същата позиция и за втория тур.

В следващите дни БСП ще насочи вниманието си към втория тур на президентските избори. Темата за исканата от тях оставка на правителството ще бъде актуална след като бъде избран новият президент, обяви Корнелия Нинова. Според Румен Радев, ако правителството подаде оставка преди втория тур, това ще създаде несигурност и тревога у хората.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Оставката е отговорност на премиера каквото реши - това е негово решение, негова отговорност. За предсрочни избори - да, ако такива дойдат - отиваме на избори и каквото народът реши.

На въпроса може ли левицата отново да потърси пътища за обединение, Корнелия Нинова не е оптимист, че това може да стане скоро.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Твърде скоро беше опитът, който направихме и то неуспешно. Може би трябва да мине още малко време, аз съм убеден, че някога в бъдеще ще имаме обединена и силна левица, кога точно не мога да прогнозирам, но съм сигурна, че някой ден това ще стане.

Елена Йончева от Инициативния комитет на Румен Радев, е убедена, че в трудните времена, в които живеем, страната има нужда от лидер, който не е партийно и корпоративно обвързан.

Елена Йончева - Инициативен комитет: На нас ни трябва лидер, който е освободен, който е независим, който е освободен от корпоративни и партийни интереси и смятам, че именно такъв лидер без зависимости може да отстоява, ще има свободата да отстоява националния интерес.

Румен Радев категорично заяви, че винаги е отстоявал евро-атлантическата ориентация на страната и отговори на атаките срещу него:

Румен Радев - кандидат за президент, издигнат от Инициативен комитет: Тези, които ме атакуват,че съм бил против НАТО искам да ги питате - те какво са направили за НАТО, аз мога да ви кажа какво съм направил- рискувал съм си живота всеки ден.

По отношение на кризата с бежанците, Радев заяви, че ако стане президент, не би допуснал България да се превърне в мигрантското гето на Европа.