НОВИНИ

БСП отлага заседанието на Националния съвет за издигане на кандидат-президент

БСП взе решение за отлагане на заседанието на НС на партията за издигане на кандидат за президент, се казва в съобщение на партията. Причината е, че двама от кандидатите, получили номинации от общинските партийни организации и изявили желание да участват в гласуването им от членовете на Националния съвет, към момента не отговарят на изискванията на закона. Това са Мая Манолова и ген. Румен Радев.

бсп отлага заседанието националния съвет издигане кандидат президент
bnt avatar logo
от БНТ
17:15, 09.08.2016
Чете се за: 00:25 мин.
У нас

Ръководството на партията смята, че на всички номинирани трябва да се осигури равнопоставеност в състезанието и никой да не бъде изключван от него. Дава се възможност на двамата кандидати да отстранят пречките за явяването им.

Кандидатите са:

Мая Манолова - на основание чл. 158 от Изборния кодекс и чл. 14 от Закона за омбудсмана, тя не може да бъде посочвана и регистрирана за кандидат-президент от името на партия или коалиция, докато заема поста омбудсман. Той е надпартиен и деполитизиран. Съгласно изискванията на закона, за да бъде номинирана от БСП, тя трябва да напусне досегашния си пост.

Генерал Румен Радев - на същото основание на закона, може да бъде посочван и регистриран от политическа партия, едва след напускане на досегашния си пост. Процедурата е в ход. Чака се указ на президента.

Вижте още за мотивите в официалното писмо долу:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ансамбъл „Найден Киров” танцува с перуанци и тайландци
Ансамбъл „Найден Киров” танцува с перуанци и тайландци
Децата бежанци са жертва на трафик
Децата бежанци са жертва на трафик