НОВИНИ

БСП поиска да знае защо премиерът повика за консултации посланик Бойко Коцев

От БСП поискаха премиерът Бойко Борисов да информира депутатите за причините да повика за консултации българския посланик в Русия Бойко Коцев. От ГЕРБ заявиха, че трябва да се изяснят всички факти по случая Скрипал и тогава страната ни да вземе своето решение. Обединените патриоти пък смятат, че трябва да бъде свикан коалиционен съвет по темата.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:02, 28.03.2018
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

България ясно е изразила солидарност към Великобритания по време на заседанието на Европейския съвет, в което участва премиерът Бойко Борисов, заявиха от ГЕРБ.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Премиерът полага максимални усилия, за да могат да се изяснят всички възможни факти и тогава вече правителството да вземе съответното решение. Аз мога да кажа, че България трябва да бъде солидарна с евроатлантическите държави, защото това е гаранция за нашия суверенитет и нашия успех.
Емил Радев - евродепутат от ГЕРБ-ЕНП: Някои от държавите членки отзоваха своите посланици, други на практика експулсираха дипломати на Русия. Нека да се види какво ще се докаже оттук нататък, аз мисля, че тогава ще има координирани действия между държавите членки.

От БСП подчертаха, че до момента не са видeли доказателства, че Русия е замесена пряко в случая Скрипал. От ляво се надяват правителството да не действа под външен натиск при вземането на решение.

Кристиан Вигенин - БСП "Наистина сме притеснени от развиващата се дипломатическа криза, може да я наречем дипломатическа война. Очакваме повече информация от министър-председателя за причините да извика за консултации българския посланик в Москва. Не сме удовлетворени от непоследователната позиция на българското правителство, защото последните дни станахме свидетели на разнопосочни изявления и действия на външния министър, на министър-председателя.Това в такава ситуация най-малкото създава рискове и за страната.

Според лидера на Атака политиците не трябва да допускат непремерени действия, защото това би навредило на българските интереси.

Волен Сидеров - председател на ПГ на Обединените патриоти: До момента ние водим балансирана политика, за което аз поздравявам министър-председателя, не ме интересува кой какво ще каже, че го хваля или не, това е правилната политика. В този случай България трябва изключително прецизно, просто на много прецизни аптекарски везни да поддържа баланса в отношенията - т.е. не трябва да се бърза с резки движения, не трябва да се правят дипломатически ходове, отзоваване на посланици и прочее.Знам, че има натиск отвън, но мотивът да не правим резки движения е, че този случай не е изяснен докрай.
Валери Симеонов - вицепремиер по икономическата и демографската политика: То винаги има някакъв натиск, де, но мисля, че България има достойна позиция в момента, балансирана.

От Воля също определиха като правилна българската позиция.

Веселин Марешки - председател на Воля: Народът го е казал - бързата кучка слепи ги ражда. Така че временната позиция за това, че към този момент без всякакви доказателства какво се е случило да не предприемаме ходове е абсолютно правилно.

И управляващите, и опозицията очакват фактите от разследването по случая "Скрипал".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черна гора също ще изгони руски дипломати
Черна гора също ще изгони руски дипломати
​Депутатът от ГЕРБ Димитър Гамишев депозира оставката си
​Депутатът от ГЕРБ Димитър Гамишев депозира оставката си