НОВИНИ

​БСП поиска оставката на Валентин Радев заради случая на Летище София

БСП поиска оставката на вътрешния министър Валентин Радев заради случая от миналата седмица, при който над 40 души от полет от Париж са били допуснати да преминат без задължителната гранична и паспортна проверка на Летище София. Радев заяви, че не смята да подава оставка заради този случай. Той подчерта, че може да даде и обратен пример - сухоземнате ни граница е най-добре пазената в Европа.

​бсп поиска оставката валентин радев заради случая летище софия
bnt avatar logo
от БНТ
13:03, 29.03.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

От парламентарната група излязоха с декларация от парламентарната трибуна, която беше прочетена от Иван Иванов.

Благодарение на липсата на адекватност, сигурността на българската граница се превърна в проблем, който се задълбочава, заявиха от левицата.

Иван Иванов отбеляза, че на 20 март цяла смяна служители на Гранична полиция са напуснали работните си места и 42 пътници с полет от Париж са влезли в страната без никаква проверка. Това ли са усилията на правителството да пази европейските граници, попитаха социалистите.

Случилото не може да се нарече по друг начин освен престъпна небрежност и немарливост, която слага огромно петно върху авторитета на държавата, посочи Иванов. Според социалистите това е скандален пробив в сигурността на аерогара София, който е абсолютен саботаж от страна на МВР и налива вода в мелницата на най-големите критици на пълноправното членство на България в ЕС. Иванов коментира, че реакцията на министър-председателя и на вътрешния министър и подопечните му служители е била тотално неадекватна. Влезли били в противоречиви и неубедителни обяснения. Никой не поема политическата отговорност за това безобразие, отбеляза Иванов. Случаят щеше да е прецедент, ако не е беше схемата за трафик на мигранти, каквато беше разкрита на Летище София само преди година, коментира той.

От БСП поискаха отговори на поставените въпроси и поемане на политическа отговорност. "Това може да бъде само и единствено по един начин - оставката на вътрешния министър, само това може да върне доверието в институциите и в България", заявиха от левицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Коцев ще бъде изслушан на заседание на Съвета по сигурността на 30 март
Бойко Коцев ще бъде изслушан на заседание на Съвета по сигурността на 30 март
Ремонтират стар водопровод в Свищов, градът остана два дни без вода
Ремонтират стар водопровод в Свищов, градът остана два дни без вода