НОВИНИ

БСП: Полицаите имат основание за протест

От БСП излязоха с позиция в защита на синдикатите в МВР. Според Корнелия Нинова полицаите имат пълно право на протест и било цинично вътрешният министър да иска от тях аргументи, а не да поставят условия. Тя припомни, че самият Валентин Радев е подкрепил исканията на полицаите в доклада си до Консултативния съвет за национална сигурност. В открития отчет министърът говорел за необходимостта от увеличение на заплатите и числения състав на служителите на МВР, отчитал също така и демотивация на служителите на реда заради недостатъчно технически средства и проблемите, свързани с ежедневната им работа.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
18:58, 26.06.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

На специална пресконференция по темата Корнелия Нинова цитира и още констатации на Валентин Радев като тази, че ограниченият бюджет на вътрешното министерство ще доведе до непълно обезпечаване и изпълнение на функциите на отделните звена.

Нинова попита къде са парите от шумно обявявания излишък в бюджета и призова премиерът Борисов да не се оправдава с плащането на дългове. Цитира и предизборната програма на ГЕРБ, в която се предвижда увеличаване на щатните бройки на разследващите полицаи.

Корнелия Нинова, председател на БСП: "Не приемаме премиерът Борисов да прехвърля отговорности. Защото 3 министри от ГЕРБ години наред управляват министерството. Г-н Цветанов, г-жа Бъчварова и сега г-н Радев. И това състояние на министерството се дължи на техните промени в законите, на реформата "Бъчварова" и на действията им, които и до днес с това арогантно отношение се потвърждават".

Председателят на БСП коментира и предложението на ГЕРБ да се създаде анкетна комисия във връзка с избора на изтребители и внушението от тяхна страна, че става дума за корупция и намеса на държавния глава.

Корнелия Нинова: "Ще изглежда като "Борисов 3" ще разследва "Борисов 2". Как ви звучи Борисов да разследва сам себе си? На мен ми звучи като виц. Комисията, която е извършила подреждането на офертите за закупуване на въоръжение, е назначена от кабинета Борисов 2.

Нинова попита защо, ако е имало съмнения в избора на комисията, класирала на първо място шведската оферта за изтребители Грипен, премиерът Борисов е заявил в Брюксел при срещата си със шведския му колега, че предстоят преговори.

Според лидера на червените, причината за реакцията на ГЕРБ седмица по-късно е заявеното от президента Румен Радев, че политическата класа у нас няма воля да се бори с корупцията по високите етажи на властта и поискания от него единен орган срещу този порок на българската демокрация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваканцията на отличниците в район Студентски започна
"Ваканцията на отличниците" в район "Студентски" започна
Стефан Янев: Сделка с Грипените няма
Стефан Янев: Сделка с "Грипените" няма