Предложение на БСП - депутатските заплати и тези на политическия елит - президент, премиер, министри, омбудсман, съдии - да се намалят с 543 лева. Това е натрупаното увеличение за последните две години от работата на този парламент и така заплатите са нараснали с 18 %. Социалистите настояват депутатската заплата да бъде фиксирана на 2976 лева.

Повод за предложението на БСП е предстоящото повишение на заплатите на депутатите и политическия елит с 90 лева и то със задна дата. От левицата смятат, че това е неморално и несправедливо.

Корнелия Нинова - председател на БСП: На кого в България за този период заплатата е пораснала с 18% или пенсията? Питам колегите от другите парламентарни групи - вашите избиратели - работодатели, съгласни ли са с това, което се случва? Автоматично на всеки три месеца да ни растат доходите, според средната заплата.

Социалистите настояват също да се промени формулата, по която се формира депутатската заплата. Предлагат тя да бъде обвързана с минималната заплата, а не както е сега да е три пъти средната за страната. От БСП ще потърсят морална подкрепа за това тяхно предложение от президента Румен Радев и от омбудсмана Мая Манолова.

В отговор на въпрос за предложението на БСП, президентът Румен Радев първо коментира своята заплата. Напомни, че тя се определя от Народното събрание и ако депутатите искат, са в правото си да я намалят. По отношение на увеличаването на заплатите на политическия елит, по думите му то би било оправдано, само ако бъде обвързано с тяхната дейност за подобряване на материалното благосъстояние на хората. Но подчерта, че не вижда такива тенденции. Според президента една от причините хората да са на улицата е, защото не вярват, че българските политици разчитат само на заплатите си.