НОВИНИ

Корнелия Нинова: Искаме цялата истина за прехода на масата

От БСП смятат предложението на ГЕРБ и ДПС за промени в Конституцията за половинчато и предлагат темата за приватизацията по време на прехода да се разшири с масовата приватизация, концесиите и групировките. Това каза на пресконференция днес лидерът на БСП Корнелия Нинова.

bnt avatar logo
от БТА
15:57, 14.11.2017
Чете се за: 01:41 мин.
У нас
корнелия нинова искаме цялата истина прехода масата

"Ще ги подкрепя, ако седнат да разговарят с нас по всички теми на прехода, иначе не", заяви Нинова в отговор на въпрос дали би подкрепила с подписа си внасянето на промените в Конституцията. Нямам против да се разследва приватизацията, добави тя.
В събота бяхме насрочили организационен пленум, днес включихме и темата "промени в Конституцията". Ще ви кажем, когато Националният съвет на БСП се произнесе, посочи Нинова.

"Искаме цялата истина за прехода на масата", коментира лидерът на БСП. "Приватизация - да, но добавяме към темата и масовата приватизация - какво стана с боновите книжки, кои фондове купиха предприятия, получават ли хората дивиденти от тези книжки, кой се облагодетелства от тях", посочи Нинова. Второ - към темата включваме и концесиите на прехода, защото освен приватизация, националните богатства бяха раздадени и чрез концесии, коментира тя. Трето, към темата прибавяме третата характеристика на прехода - групировките, каза Нинова. Няма да скъсаме с прехода, народе, докато начело на политическото ръководство на държавата ни днес стоят членове на групировките на прехода, добави тя. "Мутрите на прехода вън от политическото ръководство на държавата", заяви Нинова.
От днес по тези предложения започва да работи Правният съвет на БСП. От БСП ще искат консултация и от Законодателния съвет на Народното събрание.

Социалистите искат изслушване на министъра на икономиката Емил Караниколов - дългогодишен шеф на Агенцията за приватизация, който да докладва колко сделки са направени и кой не си е изпълнил приватизационния договор. Ще настояват също главният прокурор да бъде изслушан в правната комисия колко проверки са правени в годините за приватизация, колко производства са образувани и колко започнати производства не могат да бъдат завършени поради изтичане на давност.

Относно личното ѝ участие в приватизацията, Корнелия Нинова коментира, че приватизацията на "Техноимпекс" е проверявана няколко пъти и няма нищо против да се направи още една проверка. Но "Булгартабак" не е проверявано нито веднъж, както и 33 процента от ЕРП-тата, които продаде Борисов, каза тя. Нинова добави, че не е проверявано и това, което е продал Борисов като кмет на София. Аз съм насреща за четвърта проверка, да се готвят тези, които ще им е за пръв път, заяви тя.

От БСП искат изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента заради негово изказване на 12 ноември и днес внасят необходимите подписи за това. Социалистите настояват Борисов да дойде и да каже кой депутат се занимава с наркотрафик и с купуване на гласове. "Искаме истината за наркотрафика и за купуването на гласове, поименно и с аргументи", коментира Нинова. Ако Борисов откаже да дойде, ще считаме, че той няма такава информация и просто лъже, коментира тя.

От БСП поискаха незабавната оставка на вътрешния министър Валентин Радев и на вицепремиера Валери Симеонов относно охраната на границата. Във филма на Елена Йончева "Граница" става въпрос за корупция, аргументира се Нинова. Тя отбеляза, че има и свидетел, който говори за организиран трафик на мигранти, покровителстван от високите етажи на властта.

В отговор на въпрос лидерът на БСП каза, че няма да ревизират темата на вота на недоверие към кабинета. Корупцията е един от най-видимите пороци на управлението на Борисов, добави тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново сигнали за обгазяване в Русе
Отново сигнали за обгазяване в Русе
България е на четвърто място в света по застаряване на населението, според ООН
България е на четвърто място в света по застаряване на населението, според ООН