БСП предлагат преизчисляване на всички пенсии от 1 юли тази година. От левицата са подготвили предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване. Бившият финансов министър Владислав Горанов обаче заяви, че подобно увеличение ще струва скъпо и затова не могат да го подкрепят.

От БСП настояват от 1 юли да се увеличи не само минималната пенсия, както е предвидено в управленската програма на ГЕРБ и Обединените патриоти, а да има преизчисляване на всички пенсии на базата на средния осигурителен доход за 2013 година.

Драгомир Стойнев - зам.-председател на ПГ на БСП: "По този начин ще намалим различията между така наречените стари пенсии и новоотпуснатите пенсии, защото разликата за един и същ осигурителен стаж е огромна. Последното подобно преизчисляване се е случило през далечната 2008 година.

Според изчисленията на левицата, такова увеличение на пенсиите ще струва 800 милиона лева. Владислав Горанов от ГЕРБ обясни, че това би наложило актуализация на бюджета, която е в правомощията на кабинета, а не на депутатите.

Владислав Горанов - ГЕРБ: "Това има и много висока фискална цена, не съм сигурен, че тя може да бъде поета и по-скоро не случайно по време на цялата предизборна кампания на ГЕРБ се въздържахме от подобни параметрични ангажименти, тъй като за нас всички доходи трябва да растат съобразно възможностите на икономиката, не с политически декрети. Затова и ще се въздържим да подкрепим едно подобно решение".

От ляво предлагат също депутатските заплати да бъдат замразени със задна дата на базата на месец декември 2016-та. Така основното възнаграждение на депутатите ще остане малко под 3 хиляди лева, а с увеличението би било 3200.