НОВИНИ

Скандал по време на петъчния контрол в НС, БСП иска оставката на Валери Симеонов

Скандал по време на петъчния контрол в Парламента. От трибуната в пленарната зала се чуха обвинения във фашизъм. В декларация от левицата отново поискаха оставката на Валери Симеонов заради негови думи, които той твърди, че не е изричал - за снимки в Бухенвалд. С подробностите вижте прякото включване в обедните новини на нашия репортер Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
10:40, 19.05.2017
Чете се за: 02:06 мин.
У нас

Скандалът избухна след декларация на левицата, в която Корнелия Нинова посочи, те този парламент не работи, че към момента има внесени 6 закона, 4 от които са внесени от БСП . Нинова очерта скандални според нея назначения в кабинета "Борисов 3", сред тях е и заместник-министър на регионалното развитие, който беше принуден да подаде оставка след скандал със снимка с нацистки поздрав. Нинова отново поиска оставката и на вицепремиера Валери Симеонов.
От ГЕРБ заявиха, че БСП от самото начало са провели негативна кампания срещу кабинета на Бойко Борисов. Волен Сидеров посочи в пленарната зала, че атаките срещу Валери Симеонов са с манипулации и лъжи.

Корнелия Нинова, БСП: "Това е екипът на ББ, с който той преди изборите така парадираше, затова ще завърша с последното. Зам.-министър в правителството на ГЕРБ с хитлеристки поздрав и вицепремиер с майтапчийски снимки от Бухенвалд, докъде докарахте европейска България? Заради властта и парите ли сте готови да пренебрегнете изконни европейски и български ценности. Ние искаме оставката на Валери Симеонов. И понеже си позволявате да обвързвате този случай с изречението, произнесено от колегата Крум Зарков, няма да пренебрегна този въпрос. Изправям се пред Вас и целия народ и казвам - ние сме различни от Вас и отликата е в следното. Когато Крум Зарков произнесе тази реплика, БСП я определи като грешка. ГЕРБ определя днешната ситуация като майтап".
Антон Тодоров, ГЕРБ: "Днешната декларация на БСП доказва едно-единствено нещо - че това е партия, която всеки път достига зеещи висини в наглостта, в безсрамието, партия, която пее в лицето на своята председателка ария на позора. Партия, която два пъти се опита да направи нашето отечество република на СССР, три пъти докара България до фалит и изби елита на България и вкара в затвора спасителя на българските евреи. Клахте българи, както и турчин не ги е клал".
Таско Ерменков, БСП:"Госпожо председател, Вие показвате отново двоен аршин. Вие прекъснахте нашия протест срещу опита за обида и не опит, а направо явна обида не само на нашата парламентарна група, но и на 1 млн. хора, които са гласували за нас и които един политически травестит нарече престъпници".
Цветан Цветанов, ГЕРБ:"Тонът днес в Народното събрание го зададохте Вие, колеги, отляво. Защото ПП ГЕРБ знаем какъв е Вашият подход и бяхме готови с вида 2 декларации. Вие поръчахте това да бъде днес в НС. Това, което Вие зададохте днес като тон, искате постоянно да рушите доверието към българския парламент".
Манол Генов, БСП:"Една препоръка - не пускайте хора, които не са си изпили хапчетата".
Цвета Караянчева, водещ заседанието:"Няма как да знам какво ще се говори на трибуната".
Валери Жаблянов, БСП:"Вие трябваше да прекъснете господин Тодоров в момента, в който той обвини най-старата българска политическа партия в престъпление. В момента, в който произнесе тези думи. Тъй като това беше декларация на българския фашизъм. Фашистите шестват не само в правителството, шестват и в НС".
Волен Сидеров, Атака:"Искам да започна с призив да се успокоим. Нямаме нужда от инфаркти по време на петъчното заседание, тук има по-възрастни хора сред нас. Лидерът на БСП се опитва да каже, че ГЕРБ са влезли във властта със съмнителни партньори... Симеонов няма нацистки наклонности, познавам го от ученик".

Всеки момент се очаква в парламента да пристигне министърът на отбраната Красимир Каракачанов, за да се срещне с парламентарната група на Обединените патриоти. Вчера премиерът Бойко Борисов поиска оставката на Директор Дирекция в Министерството на отбраната също заради снимки с нацистки поздрав. Каракачанов обясни, че става въпрос за дългогодишен служител в министерството и е възложил проверка по случая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хойт Брайън Ий: Реториката на политиците на Балканите води към разделение
Хойт Брайън Ий: Реториката на политиците на Балканите води към разделение
Започна гласуването на президентските избори в Иран
Започна гласуването на президентските избори в Иран