На пореден драматичен пленум БСП решава как ще си избира лидер.

Националният съвет на партията определя правилата, по които левицата за първи път в своята история ще гласува пряко за свой партиен лидер на вътрешни избори. Очаква се събитието да се случи през април, защото по устав то трябва да бъде 120 дни преди конгреса на партията, който най-вероятно ще бъде през май.

Политическа лоялност, нравствена чистота, диалогичност и комуникативност - това са част от основните критерии, на които трябва да отговаря лидерът на левицата.

На заседанието се заговори и за това, че 27 - половината от присъстващите червени депутати в залата, гласуваха за кандидатурата на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ при положение, че ПГ на БСП беше категорично решила, че ще гласува против.

Борислав Гуцанов - БСП: Видно е, че има напрежение, което аз смятам, че ще бъде обсъдено в залата. Какво се е случило, какви са били решенията на парламентарната група и защо се стигнало до това напрежение, защо се е стигнало до това гласуване. Тези неща, които се изговориха в публичното пространство - те трябва да бъдат виждания на националния съвет, но своевременни, защото много често става така че ние казваме: сега ще променим закона, а не знаехме ли преди две години, че ще има избор на главен прокурор. Че има напрежение е видно и това не може да се скрие и няма защо да бъде скрито - по-добре е нещата да се казват такива, каквито са.