На 11 септември градската организация на БСП ще реши дали да подкрепи кандидатурата на Мая Манолова за кмет на столицата или да издигне свой представител. Националният съвет на партията ще утвърди решение на 15 септември. Това стана ясно от днешния пленум на БСП.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова даде да се разбере, че няма да коментира кандидатурата на Мая Манолова до пленума на 15 септември. Посочи обаче качествата, които ѝ носят предимство.

Корнелия Нинова, председател на БСП: Мая е работоспособен човек, динамичен, енергичен, така че на 11 ще видим дали градската конференция ще я подкрепи и на 15 дали НС ще я потвърди.

Макар че няма официално решение за подкрепа, от думите на повечето социалисти се разбира, че са готови да застанат зад независимата кандидатура на досегашния омбудсман.

Калоян Паргов, председател на Градската организация на БСП-София: Мая Манолова изпълни със смисъл и съдържание омбудсманската институция. Очевидно, че този опит и потенциал тя го е счела, че може да бъде впрегнат в решаването на проблемите на София, което разбира се, има надежда за него, има перспектива, защото София има нужда от промяна.
Атанас Мерджанов, член на НС на БСП: По-ярка кандидатура, по-убедителна от средите на левицата аз не виждам. Мая има своите шансове и следва да се направи максимално консолидираното политическо поведение за извоюване на победата.
Красимир Янков, член на НС на БСП: БСП е направила номинации за Мая Манолова в почти всички райони в София, така че това е един естествен процес. Мая Манолова беше активен член на БСП, народен представител преди да стане омбудсман.
Кристиан Вигенин, член на НС на БСП: Аз лично ще я подкрепя, ако бъде поставен въпросът.

Националният съвет одобри кандидатите на БСП за кметския пост в около 100 общини. Целите, които си поставят социалистите са да увеличат със 100% броя на кметовете и с 30-40 на сто общинските съветници в сравнение с предишните местни избори.

БСП започва ударно новата парламентарна сесия. Вече са внесли законови промени за отмяна на съкратеното производство при тежки престъпления, както и намаляване на присъдата при самопризнания.

Корнелия Нинова, председател на БСП: Апелирам към колегите от другите парламентарни групи и лидери на партии - ние утре започваме работа в парламента - нека това да е един от първите закони, които гледаме, затова го внесохме още вчера, за да е на банките, готов.

Ако промените бъдат приети бързо, те ще може да се приложат за случаите в село Сотиря, посочи Нинова.

Мая Манолова подаде оставка като омбудсман, влиза в битката за София

Мая Манолова подаде оставка като омбудсман, влиза в битката за София

Мая Манолова влезе в надпреварата за кметския пост в София и подаде оставка като омбудсман. Кандидатурата й ще бъде издигната от Инициативен комитет....