НОВИНИ

БСП и транспортният министър в спор за летище „София“

БСП са изпратили сигнал до Европейската комисия за концесията на летище София. Според тях в условията за отдаване на концесия има намеса на държавата и предоставяне на държавна помощ в нарушаване на правото на Европейския съюз. В писмо до премиера Борисов социалистите настояват да прекрати процедурата. В отговор министърът на транспорта Росен Желязков обясни, че няма правно основание това да се случи.

bnt avatar logo
от БНТ
20:45, 15.01.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Социалистите са изготвили сигнал, в който на 28 страници обосновават аргументите си, че са нарушени законови норми.

Георги Свиленски - зам.-председател на ПГ на "БСП за България": Внасяме сигнал до ЕК, изготвена от нашите експерти,специалисти и юристи във връзка с това, че намираме в документацията, в условията за концесията намеса на държавата или предоставяне на държавна помощ.

Уведомяването на комисията е предвидено в самата процедура, обясни министър Росен Желязков, само че БСП го искат предварително. Уточни, че договорът ще се изпрати , когато станат ясни конкретните параметри.

Росен Желязков - министър на транспорта: Когато се стигне до сключване на договор, се нотифицира към Комисията цялата информация за преценка за наличието на държавна помощ или за липсата на такава. И чак когато се произнесе Комисията, договорът влиза в сила и то само, ако Комисията счете,че няма държавна помощ, т.е. в цялата документация това нещо изначално е предвидена като процедура.

От БСП са опасяват, че заради изискването в радиус на 100 км да не се изгражда летище, това създава опасност в следващите поне 35 години София да няма друго летище. Министър Желязков успокои, че става въпрос за ангажименти на държавата, но това не ограничава интереса на частни инвеститори. И даде пример, че и сега има постъпил проект за изграждане на частно летище в София.Министърът подчерта също, че тези спорове трябва да се водят не задочно чрез медиите, а в Комисията по транспорт в Народното събрание .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха паметник на най-големия дарител на Българския червен кръст
Откриха паметник на най-големия дарител на Българския червен кръст
Започна „Големият дебат“ с френския президент Макрон
Започна „Големият дебат“ с френския президент Макрон