От БСП се оплакаха от административен, полицейски и икономически натиск върху партията през последната седмица. Сочат това като причина - много техни председатели на избирателни комисии и застъпници за изборите да се отказват. Вътрешният министър отговори, че МВР работи по конкретни сигнали за изборни нарушения, и настоя ведомството да не се въвлича в предизборни скандали.

Заместник-председателят на БСП за България Кирил Добрев разказа, че преди седмица била свикана оперативка в областните дирекции на МВР във Видин, Враца и Монтана. На всички шефове на районни управления била дадена ясна задача как да действат в хода на изборния процес.

Кирил Добрев, заместник-председател на БСП за България: МВР не просто не подсигурява честните избори. МВР взима страна на една политическа сила в изборите, които предстоят на 26. Всички са предупредени, че ако не спечели ГЕРБ, ще бъдат разформировани на други места по страната.

Всички действия на МВР до момента са на базата на реално подадени сигнали за нарушения, свързани с изборния процес, категоричен беше вътрешният министър.

Младен Маринов - министър на вътрешните работи: Още от самото начало сме създали необходимата организация със съответните нормативни документи, включително и срещи с ЦИК, с главния прокурор, издадени са съответните заповеди и ние спазваме стриктно закона и нашите правомощия, които имаме като институция, която трябва да гарантира добър обществен ред, охрана на изборните секции и нормално протичане на изборния ден.

Според левицата МВР съставили десетки предупредителни протоколи на членове на БСП в секционни избирателни комисии. Добрев попита министъра на вътрешните работи колко са предупредителните протоколи към активисти на ГЕРБ.

Младен Маринов - министър на вътрешните работи: Знаете, че предупредителния протокол е средство да предупреди за евентуална подготовка за извършване на нарушение или престъпление и не носи правни последствия , ако не бъде извършено такова. В нашата дейност не се ръководим от това кой към коя партия е, а към кое лице какъв сигнал има.

На предишните избори през 2017 г. предупредителните протоколи са били 3500, а до този момент са около 1200, уточни Младен Маринов.