БСП ще изпрати запитване до чешките власти и Европейската комисия във връзка със сделката с ЧЕЗ. Ще бъде поискано и изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента. Това съобщи пред журналисти лидерът на партията Корнелия Нинова.

От БСП ще искат информация - дали продажбата на ЧЕЗ е била обсъждана между премиерите на България и Чехия. Утре от левицата ще поканят на среща посланика, на когото ще връчат писмо до чешкия министър-председател и чешкото правителство.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Управляващите твърдят, че сделката е направена по чешкото законодателство. Чешкият премиер беше тук на среща. Питаме официално чешкото правителство - по време на посещението, водени ли са разговори, поеман ли е ангажимент от страна на Бойко Борисов по тази сделка, какъв, държавата ще финансира ли чрез Банката за развитие нечий частен интерес. Не на Гинка, разбира се. Не сме толкова наивни, за да не разбираме, че отзад стои друг.

Нинова не коментира кой е действителният купувач. По думите ѝ обаче няма как премиерът да не е знаел за сделката. Лидерът на БСП изрази съмнение, че ще бъде направена обективна проверка.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Не, не вярваме, защото ДАНС е подчинена на Бойко Борисов по българските закони, тоест ако е вярно, че той стои зад тази сделка - той ще проверява себе си. КЗК му е в пълен контрол на Борисов. Как ще проверява него? Просто г-н Борисов си представи за пореден път, че ако даде една жертва в лицето на г-жа Петкова, проблемът ще бъде забравен - не няма. Към него водят нещата, там е главният бушон, а не надолу по малките бушончета.

Искането за изслушване на Борисов ще бъде внесено официално в деловодството на Народното събрание утре. Нинова каза, че от него ще следва изслушване и на компетентните комисии - за енергийно и водно регулиране, за финансов надзор и за защита на конкуренцията.

Още по темата Сделката с ЧЕЗ