НОВИНИ

БСП срещу идеята да отпадне машинното гласуване на местния вот

"За е БСП абсолютно неприемливо да се отмени машинното гласуване за местните избори. Призоваваме гражданите да дадем силен отпор“. Това заяви на пресконференция депутатът от БСП Крум Зарков по повод предложението на ГЕРБ да отпадне машинното гласуване на местните и президентските избори. Инициативата е подкрепена от „Обединени патриоти“ и Воля.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:15, 09.07.2019
Чете се за: 01:13 мин.
У нас
бсп идеята отпадне машинното гласуване местния вот

В демократичните държави изборните правила не се пипат, у нас на всеки избори променяме Изборния кодекс. Ние обаче не отговаряме на критериите за демократична правова държава. Управляващите всячески се опитват да опорочат машинното гласуване. Това е пореден епизод от „опраскване на Изборния кодекс“. Решението ще бъде подкрепено от ДПС; Министерският съвет ще се покрие с аргумента, че това е работа на НС, а парламентът набързо ще приеме предложението“, прогнозира Зарков.

„Демокрацията не е евтино нещо“, допълва колегата на Зарков – Христо Проданов, според когото при машинно гласуване може да се спести от хартия, от по-малък брой секционни избирателни комисии или по-малко членове. В момента всяка секционна комисия се състои от 9 души, а може да са 5 „Тезата, че машинното гласуване е скъпо, не е вярна и оправдана“, убеден е Проданов.

ГЕРБ спират парите за партиите, отменят машинното гласуване. Тогава да отменим и преференциите, както имаше и такъв опит преди месеци, и БСП напусна парламента заради това, припомни Кирил Добрев.

„Сигурно някои избиратели на ГЕРБ се справят и с интегралната бюлетина. Смятам, че добре и нея да отменим – тя е много сложна. Най-добре е да върнем цветните бюлетини. 0 лева субсидия и цветни бюлетини - 1989 г. Баща ми ме събуди тогава и ми каза:“Има една розова - гледай да не я объркаш. 30 години след тогава никой не е в състояние да ни върне в изгодна позиция. Да отменим тогава гласуването и да въведем губернатори“, коментира с ирония депутатът.

Добрев, извън шеговития си коментар, отбеляза, че в секциите, където е имало машини, 27% от хората са ги използвали. „Дайте да дадем шанс на хората да използват машините. 3000 са сега, на следващите 6000, а после всичко ще бъде на машини. Как си представяте държавата, в която ще има суперкомпютър и той ще функционира, а не може да има машина, защото бил сложен софтуерът. Или ни правят на идиоти, или правят хората на такива“, чуди се Добрев, и в заключение пак в ироничен стил отбеляза, че пенсионерите натискали повече копчета да си изтеглят пенсията от банкомата, отколкото да гласуват на машината.

До решението за отмяната се стигна, след като е разгледан анализ на ЦИК за машинното гласуване на евроизборите в 3000 избирателни секции. 77 стотинки струва вотът с хартиена бюлетина, докато с машина излиза близо 60 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дипломатическото напрежение между София и Белград е потушено
Дипломатическото напрежение между София и Белград е потушено
Криминалисти от Велико Търново разкриха две миниоранжерии за канабис
Криминалисти от Велико Търново разкриха две миниоранжерии за канабис