БСП утвърди листата си за евровота. Заседанието на Националния съвет на БСП продължи близо 11 часа.

Решението на лидера на БСП Корнелия Нинова да не включи Сергей Станишев в листата предизвика гнева на вътрешната опозиция. Те недоволстваха, че хора, които са получили широка подкрепа от партийните структури по места, не са в листата. Недоумяваха как Сергей Станишев, който след Елена Йончева има най-много номинации, не е подреден в кандидатската листа.

След тежък дебат беше решено към предложенията на Нинова в листата да бъдат добавени Сергей Станишев и още седем души. Тайно гласуване определи окончателния вариант на листата, който значително се различава от предложенията на Нинова.


Пълната листа на левицата е следната:

 1. Елена Йончева
 2. Петър Витанов
 3. Цветелина Пенкова
 4. Иво Христов
 5. Сергей Станишев
 6. Иван Кръстев
 7. Деница Златева
 8. Румен Гечев
 9. Момчил Неков
 10. Велизар Енчев
 11. Димитър Данчев
 12. Тодор Стоилов
 13. Валери Жаблянов
 14. Мариела Модева
 15. Десислав Тасков
 16. Крум Дончев
 17. Емил Георгиев

В нея влязоха хората, които събраха най-много гласове.

Сергей Станишев - президент на ПЕС: Безспорно едно от най-изненадващите предложения беше Иво Христов - началникът на кабинета на президента Румен Радев. Той влиза в листата от гражданската квота и е на четвърто място.

След края на пленума чрез пресцентъра на "Позитано" Корнелия Нинова обяви, че гласуването е опровергало твърденията, че БСП е вождистка партия.

"Националният съвет взе своето решение. Ние можем да победим на тези избори и съм сигурна, че ще го направим", пише Нинова. Подчертава, че Националният съвет не е приел нейното предложениe. Заявява, че е била готова да носи отговорност, включително и с оставка, ако е бил приет първоначалният вариант. Посочва, че уважава резултатите от решението на Националния съвет, но подчертава, че оттук нататък - за резултатите от изборите отговорност ще носи Националният съвет.

БСП решава листата за евроизборите: Попада ли в нея Станишев?

БСП решава листата за евроизборите: Попада ли в нея Станишев?

Националният съвет на БСП решава кои ще влязат в евролистата на партията за предстоящите европейски избори. В листата, предложена от лидера на партият...

ГЕРБ представи политическата си платформа, Борисов критикува евролистата на БСП

ГЕРБ представи политическата си платформа, Борисов критикува евролистата на БСП

Премиерът Бойко Борисов разкритикува левицата, че лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев не е в евролистата.Вижте повече от прякото включв...