НОВИНИ

БСП ще сезира прокуратурата за злоупотреби за 500 хил. лв в БДЖ

Договорът на "БДЖ - пътнически превози" за изкупуване на електроенергия стана поредният повод за сблъсък между БСП и ГЕРБ в парламента. От левицата изчислиха, че за 3 месеца железниците са нанесли щети от 500 хил. лв. за държавата и гражданите, като са заобиколили процедурата за обществени поръчки. От ГЕРБ определиха това като груба манипулация и обясниха, че това е бил единственият начин дружеството да се предпази от скъпия ток на свободния пазар, докато тече новата обществена поръчка за нов снабдител. От БДЖ обясниха, че посочената от левицата сума се дължи на поскъпването на тока от АЕЦ "Козлодуй".

Николай Минков
от Николай Минков
20:35, 30.03.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

От левицата обвиниха БДЖ, че вместо да обяви обществена поръчка за нов доставчик на ток, дружеството е сключило анекс към стария договор с досегашния си снабдител, в резултат на което цената на електричеството за железниците е скочила с 20% .

Георги Свиленски - зам. председател на ПГ на БСП за България: "И за да не оставяме случая недовършен, ако прокуратурата счита, че може да се самосезира, да го направи, ако не, в следващата седмица този случай ще го внесем в прокуратурата за проверка. Тя да провери правилно ли са разплащани тези средства".

По-късно на специална пресконференция от БДЖ обясниха, че прекратената обществена поръчка за нов доставчик на ток е от времето на служебното правителство, а сумата, обявена от левицата като щета, се дължи на 20-процентното увеличение на електричеството от АЕЦ "Козлодуй".

От Пътнически превози пресметнаха, че дори са реализирали икономии, като са отказали доставки от свободния пазар, където токът удари рекорди от близо 200 лв. за мегават и са предпочели регулирания пазар с цени от малко над 90 лв.

Пламен Пешаров - управител на БДЖ-Пътнически превози : "Дружеството месечно потребява в този период около 12 500 мегават часа. Вие сами можете да сметнете разликата примерно от най-ниската цена на свободния пазар от 180 лв до 94.73 лв е 85 лв. и съответно считам, че не само не съм ощетил дружеството, но съм допринесъл с малко от над милион на месец да направя икономия в полза на това дружество.

От БДЖ съобщиха, че в момента Сметната палата проверява дейността на дружеството през 2015-2016 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световният елит на художествената гимнастика е в София за Световната купа
Световният елит на художествената гимнастика е в София за Световната купа
Русенски ученици са победителите в  Националното състезание „Млад фермер”
Русенски ученици са победителите в Националното състезание „Млад фермер”