НОВИНИ

БСП внесе сигнал до главния прокурор за концесията на Летище София

БСП внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров с искане за спиране на концесията на Летище София. Според социалистите най-голямото българско летище е обект от значение за националната сигурност и не може да бъде отдавано на концесия. Междувременно правителството спря концесията на летище "Пловдив" заради отказ на спечелилия консорциум "Хайнан" да сключи договор.

Александър Марков
от Александър Марков
19:14, 10.10.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

В сигнала си до главния прокурор Сотир Цацаров БСП твърдят, че още през 2009 г. правителството е вкарало летище "София" в списъка с обекти от значение за националната сигурност.

Филип Попов, БСП за България: Има противоречие със Закона за концесиите и това постановление. Летище София е обект, касаещ нашата национална сигурност и не следва да бъде отдавано на концесия.

Летището освен това, според БСП, е на печалба и няма логика да бъде отдавано на концесия.

Елена Йончева, БСП за България: Искам само да напомня, че миналата година концесията беше спряна от служебното правителството, именно защото имаха обосновани съмнения, че има заплаха за националната сигурност и искам да Ви напомня последния доклад на Държавния департамент на САЩ за България, където се казва, че голямата корупция, голямата кражба, огромната кражба идва от големите инфраструктурни проекти. При това положение ние имаме не само законовите, но и моралните права да искаме спирането на тази концесия.

От концесията на летището се очакват 550 млн. лв. такса, които да покрият дълговете на БДЖ. Според БСП обаче пари в нереформираните железници не трябва да се наливат.

От БСП заявиха още, че очакват максимално бърз отговор от главния прокурор Сотир Цацаров за спиране на концесията на летище "София".

Паралелно с това беше спряна концесията на летище Пловдив, след като стана ясно, че консорциумът между китайската компания "Хайнан" и българската "Пловдив еърпорт инвест" не може да подпише договора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Имуществото на бившия кмет на Галиче Ценко Чоков е запорирано
Имуществото на бившия кмет на Галиче Ценко Чоков е запорирано
Нигяр Джафер: Категорично ще подкрепим вота на недоверие
Нигяр Джафер: Категорично ще подкрепим вота на недоверие