НОВИНИ

БСП с искане за намаляване на депутатските заплати

"БСП за България" внесе официално в деловодството на НС предложение за намаляване на заплатите на депутатите от сегашните 3540 лв на 2976 лв, колкото е било възнаграждението им в края на миналия парламент. Левицата предлага и намаляване на отпуските на народните представители. Без да отхвърлят възможността за разговори в тази посока общото мнение на останалите парламентарни групи беше, че това е популизъм.

bnt avatar logo
от БНТ
18:10, 19.04.2018
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Лидерът на левицата Корнелия Нинова поясни, че предложението им е за фиксирано възнаграждение за целия мандат на това НС, което няма да зависи от увеличението на средната работна заплата за страната в бюджетния сектор и няма да се актуализира на всеки 3 месеца.

Корнелия Нинова - председател на БСП за България: Знаем , че ще има тежка съпротива срещу това, знаем че ще ни изкарат по - черни и от дявола - готови сме за този упрек , но имаме само един въпрос, на който опонентите ни би трябвало да отговорят. Кой друг в страната освен политическия и административен елит получава на тримесечие увеличение на заплата си? Става въпрос за справедливост и за равни права, и възможности в Република България.

Предложението за ваканциите е НС да почива, както всички българи само на официални празници. На забележката, че преди време левицата водена от Михаил Миков, е отхвърлила подобни предложения, Нинова заяви.

Корнелия Нинова: Казвам се Корнелия Нинова, а не Михаил Миков и провеждам политиката на новото ръководство на партията такава, каквато я разбирам.
Искрен Веселинов - зам. председател на ПГ на Обединени патриоти: Да честитя на г-жа Нинова, че след 4 мандата като народен представител , след като 3 десетилетия партията ѝ е в НС и са създали тези правила, са узрели до това , че тези правила трябва да се променят. Няма вариант, в който всички граждани да са доволни - нека да търсим такъв, който да отговори максимално на очакванията.
Веселин Марешки - председател на ПГ на ВОЛЯ: Това не е популизъм, а е чист цинизъм, защото всички вие знаете , че първият законопроект , който внесохме в парламента, е за премахване на партийните субсидии, където БСП се облажват с близо 50 млн. за този парламентарен сезон.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов не вижда нищо лошо във формулата за увеличаване на депутатската заплата, когато икономиката върви и държавата се развива.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Ми да си заделят от тези средства и да ги дават за благотворителност - мисля , че това ще бъде с много по-голям ефект и ще могат да постигнат и политически ефект, а не популистки подход. По- добре българския народен представител да получава заплата от българската държава, отколкото да го направиш хрантутник на някой икономически холдинг.

Цветанов свърза темата за заплатите на народните представители с отчетността на политическите партии за средствата, които получават по време на предизборни кампании и призова журналистите да разследват кампанията на президента Румен Радев.

Цветан Цветанов: Как всъщност се набираха средствата за президентската кампания на президента Радев? Всичко беше на тъмно, бе господа. Някой излезе ли да каже, дайте прожектора и да го насочим към кампанията за финансирането на президента Радев?

Връщайки се към темата за предложението на БСП, Цветанов все пак изрази готовност за обсъждане.

Единствено от ДПС не пожелаха да коментират ще приемат или не по - малки заплати и отпуски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марешки пръв напусна КСНС. По думите му няма заплаха за националната сигурност
Марешки пръв напусна КСНС. По думите му няма заплаха за националната сигурност
Арестуваха началника на полицейското управление в Раковски
Арестуваха началника на полицейското управление в Раковски