НОВИНИ

БСП внесе вот на недоверие към кабинета

БСП внесе в Народното събрание вот на недоверие срещу правителството. Темата е несправяне с корупцията. ГЕРБ го определят като нападение срещу стабилността на управлението. С повече информация на живо от парламента - вижте прякото включване на Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
11:39, 17.01.2018 (обновена)
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

БСП сами внесоха вота на недоверия към правителството за несправяне с корупцията. Причините са принципни различия с ДПС по мотивите на вота, но и не само това.

От БСП не одобряват изказването на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, което той направи преди Коледните празници. В него Доган заяви, че няма опозиционна политическа сила, която да е подготвена да поеме управлението на страната.

БСП не влязоха в дейтайли за мотивите на вота, но посочиха, че атакуват несправянето с корупцията в различни сектори като здравеопазването, обществените поръчки. Стана ясно също така, че сред мотивите ще бъде и скандалът "Суджукгейт", както и скандалът с роднинските назначения в Хасково. От ГЕРБ заявиха, че този вот е предварително обречен на неуспех.

Ето какво казаха пред медиите Корнелия Нинова и Тома Биков.

Корнелия Нинова - председател на БСП за България: Внесохме 80 гласа - това са гласовете на нашата парламентарна група и от това гласуване ще проличи има ли воля за борба с корупцията или не, кой иска да се бори с корупцията и кой не. Така че народните представители са свободни да се определят при гласуването си какво искат. По-добре сами алтернатива на статуквото - един от етикетите е корупцията. И това няма човек, който да не го казва и в България и навън. По-добре сами срещу корупцията, отколкото част от статуквото, което прави корупцията.
Тома Биков - депутат от ГЕРБ: Докато цяла Европа приветства Българското председателство в лицето на българската делегация, която е водена от премиера Борисов, тук в Народното събрание ставаме свидетели на едни самоцелни действия, които целят да имитират дейност - това е имитация на политическа дейност. Внася се вот на недоверие без мотиви, след дълги преговори и закани получаваме един вот, който е обречен предварително на загуба.

В контекста и на вота на недоверие от БСП поискаха да бъде разсекретена информация за проверки на ДАНС и прокуратурата в приходните агенции. Според левицата в тази информация се съдържат данни за заплаха за финансовата сигурност и оттам за националната сигурност на страната. Поискаха също тази информация да бъде разгледана на закрито заседание на НС.

От ДПС вече заявиха, че ще подкрепят с гласовете си вота на недоверие, макар и с различни мотиви.

Дори и с гласовете на БСП и ДПС, този вот няма да успее да свали правителството.

Очаква се обсъждането на вота да бъде следващата сряда в пленарна зала. Това каза пред БНТ председателят на НС Цвета Караянчева, а най-вероятно гласуването ще бъде в петък сутринта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чешкото правителство ще подаде оставка
Чешкото правителство ще подаде оставка
Полицията във Варна обяви 20 вакантни места
Полицията във Варна обяви 20 вакантни места