НОВИНИ

БСП внесе вота на недоверие към правителството

БСП внесоха третия поред вот на недоверие към кабинета Борисов 3. Той е за провал в сферата на здравеопазването. Според левицата, състоянието на сектора е катастрофално, а вместо да решава проблемите, правителството предлага хората да бъдат натоварени със здравни застраховки. От ГЕРБ отхвърлиха мотивите за вота и заявиха, че този кабинет работи за решаване на проблемите в сектора и подобряване на достъпа до здравеопазване.

Надежда Василева
от Надежда Василева
15:50, 15.10.2018
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

БСП за трети път атакуват този кабинет, макар да са наясно, че няма да успеят да го свалят с гласовете на своите 79 депутати, дори и към тях да се присъединят и тези от ДПС. Искат обаче да покажат неспособността на кабинета в сектор Здравеопазване и че те самите предлагат алтернатива.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Състоянието на сектор Здравеопазване е катастрофално, това правителство е некадърно да се справи с този проблем, най-логичният изход е неговата оставка.

Според БСП, стотици хиляди граждани нямат достъп до лекар, защото не могат да доплатят лечението. Лекарства се изнасят от България, а хората са принудени да ги купуват по-евтино от други държави. Лекари и медицински сестри напускат страната.

Корнелия Нинова: Най-неизрядният платец в държавата на здравни осигуровки е правителството. То не изпълнява задължението си да плаща за деца, пенсионери и администрация. Искат да натоварят работещите българи със задължителна здравна застраховка от 12 лева.

ГЕРБ отхвърлиха твърденията на левицата, че не решават проблемите. подчертаха отделените средства за високотехнологични отделения. Както и че тече процедура за подмяна на всички линейки - около 400.

Александър Иванов - ГЕРБ: За пореден път ставаме свидетели как БСП живеят в друга държава и друга паралелна вселена. Обявената реформа от МЗ търси широк консенсус. Ние не се вдълбяваме и никой не отрича, че има проблем, но ГЕРБ и ОП са единственото правителство, което признава, ангажира се с тези проблеми и цели и е приело като приоритет подобряването на здравния достъп.
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: За всички е ясно, че вотът няма да мине, дори съм убеден, че и БСП знаят това, но при тях повече да има дестабилизация и заиграване със страховете на хората.

Шефката на здравната комисия в парламента призова темата да не се политизира.

Даниела Дариткова - председател на Комисията по здравеопазване в НС: Да не се извличат евтини политически дивиденти от употребата на някои наистина несъвършенства в сектора. Ние признаваме, че има необходимост от реформи и търсим добрите решения, които да бъдат консенсусно приети.

В предаването "Още от деня" на БНТ, вицепремиерът Валери Симеонов също заяви, че вотът няма да мине.

Валери Симеонов - вицепремиер: По никакъв начин не споделяме твърденията на опозицията, на БСП, че трябва да се иска вот на недоверие по тази тема, тъй като няма как за година и 4-5 месеца да се извършат такива революционни промени.

Дебатът по вота в пленарната зала трябва да бъде не по-рано от 3 и не по-късно от 7 дни след внасянето му. ГЕРБ и патриотите имат необходимото мнозинство, за да отхвърлят искането на левицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приключи заложническата драма в Кьолн
Приключи заложническата драма в Кьолн
Въоръжен мъж взе жена за заложник в Кьолн
Въоръжен мъж взе жена за заложник в Кьолн