НОВИНИ

От БСП заявиха, че вярват в невинността на Елена Йончева

След като главният прокурор поиска от Европарламента да свали имунитета на Елена Йончева, лидерът на БСП заяви, че вярва в невинността й.

bnt avatar logo
от БНТ
20:28, 26.11.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Във Фейсбук профила си Корнелия Нинова допълва, че депутатите на "БСП за България" в Европарламента подкрепят Йончева единодушно, така както са направили депутатите в Народното събрание. Нинова призовава Сергей Станишев да запознае лидерите на партиите от ПЕС със случая.

Относно изпратеното искане на българската прокуратура до Европейския парламент за сваляне на моя имунитет, бих искала да заявя следното - практика е Европейският парламент да гласува доверие на националните институции. Това е рутинна процедура. Искам да благодаря на българската прокуратура за предприетите стъпки. Убедена съм, че това е пътя, по който ще се докаже, че тези обвинения са абсурдни. Ще напомня, че в българския парламент дадох своето съгласие за свалянето на своя имунитета. Смятам, че това е в интерес случаят да бъде решен максимално бързо. Европейският съд за правата на човека в Страсбург прие моята жалба срещу така отправените обвинения. Жалбата е съпроводена с необходимите документи. Над 80% от подадените жалби в Европейския съд се считат за недопустими. Фактът, че този иск е допуснат означава, че е напълно основателен. Нямам съмнения, че Европейският съд ще внесе пълна яснота по случая.

Самата Йончева определя поискания й имунитет като рутинна процедура и напомня, че сама се е отказала от имунитета си в националния парламент. Тя смята, че това е в интерес случаят да бъде решен максимално бързо.

Елена Йончева е разследвана за пране на пари, чийто произход е от капитала на фалиралата КТБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР с акция в Българския футболен съюз
МВР с акция в Българския футболен съюз
България отпуска 200 хиляди лева помощ за Албания
България отпуска 200 хиляди лева помощ за Албания