НОВИНИ

БСП дава сделката за ЧЕЗ на прокурор

БСП настоява сделката с продажбата на ЧЕЗ да бъде спряна с всички възможни законови механизми. При откриване на нова процедура за продажба предлагат и държавата да участва наравно с другите купувачи. От левицата настояват премиерът да бъде изслушан по темата от парламента.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:58, 27.02.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Корнелия Нинова припомни, че по време на правителството на Симеон Сакскобургготски ЧЕЗ приватизира 67% от дружеството.Тогава се приема и стратегия, в която е записано, че държавата запазва 33%, за да защитава обществения интерес. Подчерта, че през 2011 г. тези 33% бяха продадени при правителството на Борисов и попита.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Нарушил ли е държавният интерес, когато през 2011 г. Бойко Борисов продаде 33%? При какви услови е продаден?

В стратегията е записано, че, ако ЧЕЗ реши да продава дружеството, трябва предварително да уведоми държавата, подчерта още Нинова.

Корнелия Нинова - председател на БСП Следователно, твърдението на Борисов, че не знае за тази продажба или е невярно, или ЧЕЗ не са си изпълнили условията по договора да уведомят предварително и писмено българската държава, че ще продават. Едно от двете е. Ние смятам, че Бойко Борисов е знаел и че е в основата на тази сделка, и че се прави , че не знае.

Според Нинова управляващите са в паника и нямат нов кандидат за министър на енергетиката, затова още не приемат оставката на Теменужка Петкова. Смята, че отделни лобита в ГЕРБ се борят кой да овладее енергетиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
5 аварийни екипа чистиха висулки в София
5 аварийни екипа чистиха висулки в София
Жълт код в страната: Затворени пътища, задръствания и бедстващи хора
Жълт код в страната: Затворени пътища, задръствания и бедстващи хора