НОВИНИ

Беше избран Будител на годината за 2017 г.

Току-що завърши кулминацията на церемонията „Будител на годината“ - кампанията е подкрепяна от Българската национална телевизия.

bnt avatar logo
от Васил Христов
20:50, 01.11.2017 (обновена)
Чете се за: 01:10 мин.
Още

През изминалия месец в предаването „Денят започва с култура“ по БНТ1 зрителите имаха възможност да видят потретите на десет съвременни български будители.

Сред Будителя на куража, Будителя на сцената, Будителя - учител, Будителя на родолюбието с близо 40% от гласувалите зрители и слушатели за носител на престижното отличие и на златния ключ беше определен Румен Манов - Будителя на паметта. Той е известен български историк и дарител на много музеи в страната.

БНТ ще излъчи пълен запис от церемонията в неделя, 5 ноември от 14:55 ч.

Кой е Румен Манов може да си припомните в следващото видео от „Денят започва с култура“:

;

Най-много гласове на зрителите на БНТ и радио ФМ плюс получи Румен Манов за „Приказка за България“, която в повече от 700 страници събира историята от последните три века, чрез снимки и предмети от неговата лична колекция. Ето посланието на тази награда.

Милен Врабевски, председател на журито „Будител на годината“ и председател на фондация „Българска памет“: Да избереш будител в нашите, бих казал динамични времена, пълни с противоречия е предизвикателство, защото много хора не вярват, че те съществуват, за щастие, обаче, хората, които избрахме, а и още много други, които са примери за подражание в това общество, показват, че всички те като цяло имат едно ярко послание - „Заслужава си да даваш усилията си, свободното си време, живота си, да го живееш със страст и концентрация върху това да добавяш стойност към живота на останалите.“

Сред достойните каузи, които събраха гласовете на журито и обществото са Пътуващото читалище на Ивайло Шопски, проектът „50 места от нашата история извън България“, мисията на един български лекар да помогне в България да се закупи скъпоструваща техника за рехабилитация.

Сред отличените будители са и авторите на анимацията „Сляпата Вайша“, Александър Морфов за успеха на „Хъшове“, и Нана с фондация „Една от 8“, в помощ на жени, които се борят с тежка диагноза.

„Учителят будител“ на годината е Силвия Захариева от Варна, която в момента е със своите ученици в Церн, а идеята „Хлебни къщи“ спечели приза „Будител на обединението“. Почетната номинация тази година е за пазителя на българщината в Македония - Панде Ефтимов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиера на най-мащабния мюзикъл у нас Оркестър без име
Премиера на най-мащабния мюзикъл у нас "Оркестър без име"
Здравното министерство промени препоръките си за това как да се храним
Здравното министерство промени препоръките си за това как да се храним