НОВИНИ

Букурещ с нови мерки срещу замърсяването на града от колите

Тази седмица най-обсъжданата тема в Букурещ е предложението на кмета Габриела Фиря за въвеждане на такси срещу замърсяването на града от автомобилите. Идеята е да се ограничи движението на стари коли, както и превозни средства, минаващи транзитно през столицата. Проектът трябва да влезе в сила от началото на 2020 година, но вече предизвика бурни дискусии.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
11:01, 17.08.2019
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Букурещ е шестият най-мръсен град в Европа - челно място, което далеч не е повод за гордост. С цел да намали замърсяването от автомобилите, както и огромните задръствания, кметът Габриела Фиря предлага да се въведе винетка за достъп до столицата за колите, които не са регистрирани в Букурещ или околния окръг Илфов. Цената ѝ ще е 10 леи или около 4 лв на ден или 1900 леи или около 780 лв за една година.

Габриела Фиря, кмет на Букурещ - 14.08.2019: Тези такси ще допринесат за опазване здравето на всички граждани на столицата.

Предвидена е и забрана на достъпа до центъра на града на автомобили с високо ниво на замърсяване.Това притеснява сериозно собствениците на по-стари автомобили, чиято прехрана зависи от колите им.

Идеята предизвика и недоволство, и критики.

Чаба Ашталос, председател на Националния съвет за борба с дискриминацията: Моделът, предложен от градската управа повдига много въпроси, свързани с дискриминацията, както и правни казуси, защото въвеждат такси на базата на критерии, които нямат нищо общо с опазването на околната среда.
Александру Стефан, съосновател на фондация "Румъния без дупки": Докато няма алтернатива като околовръстни пътища и паркинги, където шофьорите да оставят колите си, тези такси не могат да се приложат.

Проектът предвижда солени глоби при неспазването на новите правила - глобите ще са между 1500 леи и 2000 леи или между 600 и 800 лева. Винетките за влизане в града и ограниченията за достъпа до центъра няма да важат за почивните дни, нощта и официалните празници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов пак призова Концепцията за несоциализираните групи да бъде приета
Каракачанов пак призова Концепцията за несоциализираните групи да бъде приета
8 души са загинали при пожар в хотел в Одеса
8 души са загинали при пожар в хотел в Одеса