НОВИНИ

"Булгаргаз" ще търси по съдебен път 35 млн. лв от "Топлофикация София"

"Булгаргаз" ще съди "Топлофикация София" за 35 млн. лева, защото столичното парно не си плаща навреме сметките за газ. От "Топлофикация" обясняват, че погасяват дълговете си постепенно, преговорите с газовия доставчик продължавали. Вижте повече в прякото включване на Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:18, 12.08.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

От "Булгаргаз" твърдят, че ако не заведат дело, самите те могат да бъдат обвинени в безстопанственост. Освен това, без дължимото от "Топлофикация - София", компанията няма да може да плаща и за природен газ от Русия. От столичното дружество обаче твърдят, че редовно плащат задълженията си към "Булгаргаз".

Над 600 млн. лева дългове е натрупала "Топлофикация" за природен газ за последните 10 години, показват сметките на Българския енергиен холдинг към края на юни. Дружеството спасява от фалит столичното парно от години.

На 11 декември 2015 г. Българският енергиен холдинг сключва договор с "Топлофикация София" за разсрочване на дълг от 500 млн. лева за 20 години. Изплащането му трябва да започне от 11 декември догодина.

През 2018 г. БЕХ изкупува нов дълг на "Топлофикация" от "Булгаргаз" на обща стойност над 99 млн. лева. Срокът е за 7 години, като парите трябва да се превеждат от този септември.

Към момента "Топлофикация" е натрупала нов дълг от 120 млн. лева, обявиха от "Булгаргаз". Ще търсят по съдебен ред 35 млн от него.

От Столичната община, чиято собственост е "Топлофикация София", коментираха казуса така:

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Аз не съм запозната с твърденията на "Булгаргаз" да има задължения "Топлофикация" към дружеството, изплаща ги тогава, когато събере своите средства, така че ще продължат тези взаимоотношения. Нито аз, нито министърът на енергетиката, ще позволим да бъде застрашен отоплителният сезон за софиянци.

По думите на кмета Фандъкова, причина за големите дългове на "Топлофикация" е, че събира парите си след начисляването на сметките за парно, а "Булгаргаз" ги иска предварително.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 200 нови находки откриха при разкопките на Перперикон
Над 200 нови находки откриха при разкопките на Перперикон
Пожар в депото за отпадъци край пловдивското село Шишманци
Пожар в депото за отпадъци край пловдивското село Шишманци