Държавната компания настоява за увеличение от 18% заради поскъпването на руския газ и котировките на долара.

Държавната компания "Булгаргаз" завиши прогнозата си за поскъпване на природния газ с два процентни пункта до 18 на сто от юли. От компанията вече официално са внесли предложението си в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Две са посочените причини за новото увеличение - поскъпване на руския газ и котировките на долара спрямо еврото.

С новото увеличение цената на синьото гориво би станала 427,14 лева за 1000 куб. метра. Природният газ е основна суровина за производство на топлинна енергия под формата на вода и парно. Увеличението на цената се очаква да се отрази върху поскъпването на топлата вода, парното и тока от юли. Засега от енергийният регулатор прогнозираха, че електроенергията за бита би поскъпнала с 2 на сто от юли, а парното с подобни параметри.

В случай, че КЕВР приеме аргументите на "Булгаргаз" това би довело до увеличение на парното и топлата вода с между още 7 и 10 на сто и на тока с до 2% отгоре. Окончателно решение за цените се очаква регулаторът да вземе след провеждане на обществено обсъждане и открито заседание в края на месеца.