В следващите 10 години "Булгартрансгаз" не планира развитие на вътрешнопреносната мрежа, захранваща бита и бизнеса, става ясно от инвестиционния план на компанията, обсъден публично в Комисията за енергийно и водно регулиране. Приоритет са газовите връзки със съседите, разширение на преносната мрежа от турската до сръбска граница и на хранилището в Чирен.

От Българската газова асоциация предупредиха, че районите със слаба промишленост се заобикалят при изграждането на нови мрежи.

Пламен Павлов, председател на Българската газова асоциация: Години наред изоставяме такива енергийно изравнени региони като Северозапада, Дунавската част, Черноморската зона.

Единствените газови отклонения за вътрешно потребление, по които се работи са Разгол -Банско, Панагюрище- Пирдоп и към Свищов.

Едва 4% от домакинствата у нас са газифицирани, поради което фирмите, изграждащи битови мрежи, поискаха от "Булгартрансгаз" да разшири вътрешната си газопреносна система.

Дамян Пейчев, управител на газоснабдителна фирма: Ние ще изградим разпределителна, но няма как да я свържем с преносната. Това е проблем за общините, тъй като те нямат достъп до природен газ. Те могат да ползват само компресиран газ. Който оскъпява крайната цена. Общини без газ, знаете какво означава - липса на инвеститори, обезлюдяване, липса на възможности.

От "Булгартрансгаз" заявиха, че приоритет са магистралните мрежи, по които получаваме газ от чужбина.

Ясен Иванов, "Булгартрансгаз": Макар и печеливша компания, "Булгартрансгаз" разполага с ограничен финансов ресурс. Ние правим каквото е възможно по силите ни на база на предварителни проучвания за потреблението на газ в страната и съответните региони. Така че занапред ще се стараем да се увеличава възможността за газификация в България.

4.8 млрд. евро са инвестициите до 2028 г. Най-голямата, от близо 2,6 млрд. лв. за "Турски поток", забуксува, след като ВАС забрани на "Булгартрансгаз" да сключи договор с втория в конкурса "Газово развитие и разширение в България", вместо с първия класирал се - саудитския консорциум "Аркад".

Първи доставки на втечнен газ за България от Гърция

Първи доставки на втечнен газ за България от Гърция

От тази нощ България започва да получава първи доставки на втечнен газ от терминала в Гърция, съобщиха от Министерството на енергетиката. Така странат...