НОВИНИ

"Булгатрансгаз" обяви конкурс за българския участък от "Турски поток"

"Булгатрансгаз" обяви обществена поръчка за изграждане на българския участък от "Турски поток". По-рано днес енергийният регулатор даде разрешение на държавното дружество да започне предварителна продажба на капацитетите от тръбата, с които държавното дружество да финансира проекта. Министърът на енергетиката съобщи, че са закупени нужните въглеродни квоти, които удължават с още година работата на ТЕЦ "Марица изток 2".

Николай Минков
от Николай Минков
18:18, 21.12.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Българската част от "Турски поток" предвижда над 480 км газопровод и две нови компресорни станции "Провадия" и "Расово".

15 февруари е крайният срок за подаване на оферти от желаещите да изградят новото газово трасе в България.

На 31 януари приключва търгът за предварителна продажба на капацитети от бъдещия газопровод, а с набраните средства "Булгаргаз" планира да финансира проекта.

Владимир Малинов - изп. директор на "Булгартрансгаз": "Булгатрансгаз" ще се откаже или по-скоро няма да възложи строително-монтажните работи в случай, че резултатите от процедурата не са положителни и не ни гарантират необходимите. Приблизително 2 млрд. и 700 млн. лв.

Най-ранният пусков срок е предвиден за 1 януари 2020 г. От енергийното министерство съобщиха, че са осигурени евросредства за реализацията на газовата връзка с Гърция.


;

39 млн. евро от оперативна програма Иновации и конкурентноспособнонст са осигурени за интерконекторната връзка България-Гърция.

Предоставянето на тази безвъзмездна финансова помощ на практика е една изключително сериозна стъпка към финалната реализация на проекта, осигуряване на финансирането и даване на възможност за започване на строителството в рамките на следващите няколко месеца.


;

Теменужка Петкова съобщи още, че БЕХ е платил 324 млн. лв. за купуване на 6 500 000 квоти въглеродни емисии, за да може през следващата година държавната ТЕЦ "Марица изток 2" да продължи да работи.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Това всъщност дава сигурност, дава гаранция на нашите колеги в Марешкия басейн, затова че могат да работят спокойно и затова че нашата електроенергийна система ще бъде абсолютно стабилна през предстоящите зимни месеци и дни.

За тази година отрицателният финансов резултат на ТЕЦ "Марица изток" се изчислява на 116 милиона лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилен е трафикът от автомобили на изходите на столицата
Засилен е трафикът от автомобили на изходите на столицата
Румениге остава в Байерн до 2021
Румениге остава в Байерн до 2021