НОВИНИ

Бум на комари във Варна

Меката зима и влажното лято във Варна са основните причини за размножаването на комарите. Тази година те са навсякъде - в парковете, кварталните градинки, детските площадки.

bnt avatar logo
от Даниела Цекова
10:36, 02.07.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас
Антоанета Тончева, управител на ОП „Дезинфекция, дезинсекция и дезакаризация": При рязка промяна, повишаване на температурата, както беше във Варна още от април месец се образува един биотип, който трудно би могъл да бъде и открит.

От началото на юни досега във Варна са направени две пръскания срещу неприятните насекоми. С приоритет се обработват големите паркове, детските градини и площадки.

Антоанета Тончева: И от миналата година се видя, че три екипа за Варна няма да са достатъчни и ще направим постъпки за следващите лета, които предлагам, че няма да са по различни от последните две, от миналата година и от тази, ще има нужда от още хора.

Малките деца са най-застрашени от комарите, особено тези, които са алергични. Лекарите съветват да се използват репеленти.

д-р Христина Димитрова: Ухапването може да бъде входна врата за инфекция. И тогава се третира вече от личния лекар или от специалист по кожни болести. Би могло да се включи антибиотик по преценка на лекаря.

Специалистите съветват да избягваме места със застояла или бавно течаща вода и райони, където има заблатяване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антимонополната комисия се сезира срещу един от мобилните оператори
Антимонополната комисия се сезира срещу един от мобилните оператори
Трима души са арестувани при мащабна антитерористична акция в Сидни
Трима души са арестувани при мащабна антитерористична акция в Сидни