НОВИНИ

Бум на кражбата на лични документи в Белгия

Белгийската полиция съобщи, че случаите на кражби на лични документи в страната зачестяват. Най-често кражбите са извършвани от организирани престъпни групи на обществени места - в приемни на общинската и федералната администрация.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:20, 13.05.2016
Чете се за: 00:31 мин.
По света
бум кражбата лични документи белгия

Според статистиката през 2013 г. по този начин са изчезнали 44 лични карти, а миналата година - 91 документа. От полицията поясняват, че макар броят да не изглежда огромен, кражбите на лични документи са пряко свързани с извършването на престъпления, включително с дейността на терористите.

Полицията отбелязва, че крадени белгийски лични документи са били засечени в мигранти, проверявани в Австрия. Службата, която отговаря за трафика на хора, отчита, че търговията с крадени документи е доходна за престъпниците. Даден е пример с Турция, където откраднат паспорт се продава за две-три хиляди евро. Допълва се, че краден френски или български паспорт струва 8500 евро на черния пазар в Ирак.

Използването на чужди лични документи е било ключ към успеха на терористите, ударили Париж и Брюксел в последните месеци, показа разследването на атентатите. Установено бе, че поне част от терористите са проникнали в ЕС, като са се представяли под чужда или фалшива самоличност, и като мигранти в търсене на убежище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пролетно почистване в Пловдив
Пролетно почистване в Пловдив
Цветан Цветанов: Томислав Дончев не е много съгласен да поеме тази позиция
Цветан Цветанов: "Томислав Дончев не е много съгласен да поеме тази позиция"