НОВИНИ

Бум на пролетните алергии в Благоевградска област

С всяка година се увеличава броят на страдащите от пролетна алергия през топлите месеци в Благоевградска област. Това показват изследванията на лекарите специалисти. През тази година се е увеличил броят на хората, страдащи от алергични заболявания, заради замърсения въздух в много градове от областта.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Аксения Ангелова
18:38, 19.05.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Юлия Солачка каза, че внукът ѝ страда от тежка алергия и за да овладее заболяването, използва медикаменти.

Юлия Солачка:
„Знам, че са много упорити, болезнени, и е много, много тежко страдание, изхождайки от симптоматиката на моя внук, който непрекъснато – позиви за сърбене и е нещо ужасно, просто е нетърпимо.”

Пролетната алергия се предизвиква от цъфтежа на тревите и дърветата, който се разпространява във въздуха през слънчевите и топли дни. Затова и броят на страдащите от алергия е много по-голям в планинския район, в сравнение с тези, живеещи във влажни райони, близо до морето.

Д-р Надежда Таковска, алерголог:
„Ако вие примерно нямате симптоми, а другия до вас има, това се дължи на това, че той е чувствителен към тези полени, а не на това, че има нарушение в имунитета.”

Заболяването е придружено с неприятни симптоми, от които страдат пациентите чак до началото на есента. Ако лечението не започне на време, алергията може да се влоши.

Д-р Надежда Таковска, алерголог:
„Алергичните симптоми обикновено първо започват от носа и очите. Това са сърбеж, кихане. При по-тежките форми или нелекуваните форми може да се развие и бронхиална астма, където вече има кашлица, свиркащо дишане, задух на пациента и е по-тежко изразена алергията.”

Специалистите препоръчват хората с алергии да стоят на сянка през горещите дни и да избягват разходките в полето или на места с високи треви, за да не се засилят симптомите на заболяването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Совите не са това...
ДРУГИТЕ новини: Совите не са това...
Иран избира президент
Иран избира президент