НОВИНИ

Бум на туризма в Испания и Португалия

Освен промяна в мерките за сигурност и политиката на редица европейски страни, страхът от терористични атаки сериозно повлия и на туризма на Стария континент. Заплахата прогони хората от основните средиземноморски дестинации, което обаче се оказа добре дошло за държави като Испания и Португалия, които преживяват истински бум в туризма.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:31, 29.05.2016
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Резервациите за Португалия сас с 29% повече в сравнение с 2015-та, а за Испания с 26 процента повече, сочат данните на най-голямата британска туроператорска асоциация. През първите два месеца на тази година броят на туристите в Испания е 11 процента повече от тези в сравнение със същия период на миналата година.

Прогнозата е, че страната за четвърта поредна година ще постави рекорд в туризма.Това със сигурност е добра новина и за Испания, и за Португалия, които пострадаха тежко по време на европейската дългова криза. Но не всички се радват. С наближаването на летния сезон в Палма - столицата на популярния испански остров Майорка се появиха графити на английски, които гласят - "туристи, вие сте терористи".

Хуан Ичасо - председател на съседска асоциация Саграда фамилия: В момента следваме модела на Венеция, а не трябва да е така - всички местни да напускат града, а туристите да го превземат. Трябва ни устойчив модел за туризъм.

Испания, най-популярната туристическа дестинация в Европа след Франция, е посетена от над 68 милиона души през 2015-та - мнозинството от тях британци, германци и французи. Туристическият сектор носи приходи от над 67 милиарда евро. А само през първите три месеца на годината са създадени почти 89 хиляди работни места. В държава с 20-процентна безработица - това е добра новина.

Агусто Колом - секретар по туризма на Барселона: Основното ни предизвикателство сега е да администрираме по-добре туризма. Имаме нужда не само от увеличаване на икономическата активност, но и от минимизиране на негативните последствия върху града.

Според експертите, туристите се пренасочват към западното Средиземноморие от съображения за сигурност. Избягват се и други традиционни за европейци ваканционни дестинации като Египет, Тунис и Турция. Туристите в южната ни съседка през април са с 30 процента по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румънци не подобриха рекорда по сиртаки
Румънци не подобриха рекорда по сиртаки
Карадайъ: Следващият президент трябва да следва евроатлантическите ценности
Карадайъ: Следващият президент трябва да следва евроатлантическите ценности