Гръцките власти издадоха предупреждение за нов бум на западнонилска треска. Гражданите и туристите са посъветвани да вземат предпазни мерки срещу ухапвания от комари. Миналата година в страната са регистрирани рекордните 316 случая на заразени с вируса, а 50 души са починали.

В началото на летния сезон, гръцките власти предупреждават туристите да предприемат всички необходими мерки, за да се предпазят от ухапвания на комари. След безпрецедентния бум на западнонилска треска миналата година, тази са регистрирани случаи на заразени с вируса хора по-рано от очакваното. Заболели има както в градските, така и в селските райони на Гърция. В страната е започнала информационна кампания, а туристите могат да намерят брошури още на летището. Препоръчва се да се избягват места със застояла вода, да се използват репеленти срещу комари и да се носят дрехи с дълги ръкави.

Тодор Кантарджиев: Западнонилската треска се очертава да е най-опасна през 2019г

Тодор Кантарджиев: Западнонилската треска се очертава да е най-опасна през 2019г

Най-важно е мерките да се взимат преди проблемите. Сега е моментът да се вземат мерки, за да няма комари във водоемите. Това призова проф. Тодор Канта...

В общия случай, заразените със западнонилска треска не проявяват симптоми. Около 20% имат такива, подобни на настинка, включително температура и главоболие, а едва 1% от хората развиват сериозни заболявания. Броят на тежко болните през миналата година, обаче, чувствително се е увеличил, имаше и смъртни случаи.

Очаква се около 31 млн. души да посетят Гърция тази година. Разпространение на вируса на западнонилска треска има и в Сърбия, Кипър, Румъния и Италия.