НОВИНИ

Бундестагът гласува за започване на преговори със Северна Македония и Албания

Законодателите в германския Бундестаг тази вечер одобриха поемането на ангажимента на правителството да започне преговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония. И правителството, и част от опозицията гласуваха за предложението, съобщи "Дойче Веле".

bnt avatar logo
от БГНЕС
23:24, 26.09.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света
бундестагът гласува започване преговори северна македония албания

С голямо мнозинство депутатите в гласуваха „За” и дадоха зелена светлина за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС. Подкрепена е и индивидуалната резолюция за започване на преговори с Албания.

В дебат късно тази вечер, депутати от управляващата ХДС / ХСС и социалдемократите изразиха подкрепа за усилията за реформи в Скопие и многократно посочиха Споразумението от Преспа като основно постижение за целия регион.

В раздела за Северна Македония от управляващата коалиция в Северна Македония се изисква да гарантира, че курсът на реформи и завършването им ще бъдат продължени.

Добавя се, че Северна Македония трябва да положи допълнителни усилия за изпълнение на критериите за членство в ЕС, особено в областта на върховенството на закона, ефективността на Специалната прокуратура, борбата с корупцията и организираната престъпност и укрепването на институциите за защита на правата на човека.

Плановете за действие, предложени от Европейската комисия, трябва да имат ясни крайни срокове, изпълнението на които следва да бъде условие за отварянето на нови глави. Бундестагът си запазва правото да промени позицията си, ако установи, че условията, определени за началото на преговорите, не са изпълнени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Бойко Борисов се срещна с президента на Южна Корея Мун Дже-ин
Премиерът Бойко Борисов се срещна с президента на Южна Корея Мун Дже-ин
Десетки души загинаха при срутване на златна мина в Чад
Десетки души загинаха при срутване на златна мина в Чад