Законодателите в германския Бундестаг тази вечер одобриха поемането на ангажимента на правителството да започне преговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония. И правителството, и част от опозицията гласуваха за предложението, съобщи "Дойче Веле".

С голямо мнозинство депутатите в гласуваха „За” и дадоха зелена светлина за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС. Подкрепена е и индивидуалната резолюция за започване на преговори с Албания.

В дебат късно тази вечер, депутати от управляващата ХДС / ХСС и социалдемократите изразиха подкрепа за усилията за реформи в Скопие и многократно посочиха Споразумението от Преспа като основно постижение за целия регион.

В раздела за Северна Македония от управляващата коалиция в Северна Македония се изисква да гарантира, че курсът на реформи и завършването им ще бъдат продължени.

Добавя се, че Северна Македония трябва да положи допълнителни усилия за изпълнение на критериите за членство в ЕС, особено в областта на върховенството на закона, ефективността на Специалната прокуратура, борбата с корупцията и организираната престъпност и укрепването на институциите за защита на правата на човека.

Плановете за действие, предложени от Европейската комисия, трябва да имат ясни крайни срокове, изпълнението на които следва да бъде условие за отварянето на нови глави. Бундестагът си запазва правото да промени позицията си, ако установи, че условията, определени за началото на преговорите, не са изпълнени.