НОВИНИ

Бунт срещу виетнамските общежития в столичния квартал "Красна поляна"

Жителите на столичния квартал "Красна поляна" заплашват, че ще блокират централни булеварди в София всеки вторник, докато не бъде разрушено ромското гето в квартала им. Още преди няколко месеца Виетнамските общежития бяха определени като опасни, а Столичната община обеща те да бъдат премахнати. Кога ще се случи това, още не е ясно.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
17:54, 04.10.2017
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

6 километра и 200 метра ни делят от сградата на Народното събрание на Република България, 6 километра и 200 метра по-нататък, ситуацията около мен напомня военно положение - това са бившите виетнамски общежития, които повече от 20 години приютяват над 300 ромски семейства.

Преди няколко месеца, след протестите на жителите от "Красна поляна" започна изевждането на част от жителите на общежитията. Процесът обаче, според тях върви доста бавно. От Общината пък обясняват, че нямат законен механизъм, по който да принудят семействата да напуснат. А заради липсата на общински жилища настаняването на хора в общежитията вместо да спре продължило.

Иван Чакъров, кмет на район "Красна поляна": Последните наистина, някъде към 2016-а година, но това е разширяване. Това са хора, които не могат вече да живеят в едно двустайно жилище.

Съседи по неволя. Вече 20 години.

Вътка Дикова, жител на ж.к. "Красна поляна": И ако това могат да се нарекат съседи, които постоянно те крадат и ти разбиват имуществото.
Николина, наемател във виетнамските общежития: Нормално е да крадат железа, като няма работа, като няма откъде да взимат крадат хората, крадат.
Вътка Дикова, жител на ж.к. "Красна поляна": Аз живея на 2-я етаж, качиха се по решетките и ми разбиха апартамента точно на Нова година. Откраднаха ми телевизори, багаж, кинокамера и т.н. за стойност над 2000 лв.

Според Вътка Димова, полицията не реагирала. А съседката и Николина твърди, че не може всички роми да се поставят под общ знаменател.

Николина, наемател във виетнамските общежития: Защото всички цигани не сме едно, разбираш ли, пак ти го казвам. Не сме едно.

Има и нещо, което събира двете общности. Упреците им към бившият кмета на района - Александър Гоцев. Според тях, той умишлено извел всички българи от общежитията и настанил в тях само роми. Така се създало гетото.

Николина, наемател във виетнамските общежития: Изведнъж обаче направиха целия квартал ромски! Защо? Защо събраха всичкото гето в едно, а не - насам и натам.
Иван Чакъров, кмет на район "Красна поляна": 1995 година, остават само роми и започват да се изпращат само роми, смятайки, че това е начин отделните райони да се отърват от проблемни семейства.

От Общината признават, че повечето наематели са нейни редовни платци. И докато яснота по въпроса КОГА? ще бъдат разрушени общежитията - няма, специалистите от строителната фирма, която ги премахва са на мнение, че всеки един от тях е с компрометирана метална конструкция и е опасен за живеене.

Васил Цацков, ръководител "Безопасност и здраве на обекта": Самите материали, които са използвани, са опасни. Защото стените са канцерогенни.

Между стените на доказано опасните постройки живеят 2300 съдби. Повечето семейства се оплакват, че заради постоянните течове, лошата изолация и канцерогенните стени в домовете им децата са болни. Христина твърди, че гледа две болни внучета, а това не ѝ позволява да работи. Ситуацията е идентична и в съседните кутийки. Превръща обаче обитателите им в абонати на социалната система. Докато се намери решение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как помага боуен терапията
Как помага боуен терапията
Отвориха офертите за изграждането на тол системата
Отвориха офертите за изграждането на тол системата