НОВИНИ

Бунт в мигрантски приемен център до Венеция

Бунт избухна тази нощ в приемен център за кандидати за убежище до Венеция. Потушен е в ранните часове на деня. Причината за гнева на обитателите - закъсняла медицинска помощ за разболяла се млада жена, която после и починала.

bnt avatar logo
от БНТ
17:39, 03.01.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Приемният център за кандидати за убежище се намира в бивша казарма в Конета до Венеция. Обитателите са предимно от Африка. Фаталният инцидент, дал повод за размириците, станал с 25-годишна жена от Брега на слоновата кост. Прилошало й в банята, мъжът й разбил вратата, намерил я агонизираща и вдигнал тревога. Според мигрантите обаче, линейката дошла чак след няколко часа. Жената починала малко след като я закарали в болницата.

Разгневените мигранти не получили основателно обяснение от ръководството и тогава спрели тока, запалили огньове. 25 служители се заключили от страх в канцелариите и останали блокирани там. Полицията успяла да потуши бунта с преговори и освободила уплашения персонал. Пострадали няма, но местните хора са възмутени .

Препречиха портала с маси и запалиха там огън, вероятно за да не може никой да влезе. Чуваха се писъци.

Трябва да си отидат. И да ги спират оттам откъдето тръгват за насам.

Никой не е искал разрешение да ги настани тук. В коя държава го има това.

В бившата казарма в момента живеят 1400 мигранти, седем пъти повече от населението на селото. Центърът се управлява от местен кооператив, който има и друга дейност за подпомагане на бежанците и получава за нея десет милиона евро годишно. От месец април срещу кооператива се води следствие за измами и малтретиране на мигранти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задочен спор между Румен Радев и АПИ за поръчката за нова ТОЛ система
Задочен спор между Румен Радев и АПИ за поръчката за нова ТОЛ система
Високи нива на фини прахови частици във въздуха в Благоевград
Високи нива на фини прахови частици във въздуха в Благоевград